Експертно за лазерите в отстраняването на пигментации и татуировки


Статията е публикувана: “Beauty Woman” брой 51, Май 2016г.

Какъв е принципа на премахване на пигментите посредством лазери?

Пигментите се делят на естествени и изкуствени (татуировки и перманентни гримове), но ако ги разгледаме на едно по-ниско ниво и двата типа пигментации представляват големи, сложни молекулни структури, които са устойчиви в организма и не могат да бъдат разнесени от естествените процеси. Идеята на  лазера е да разбие на по-малки и по-прости фрагменти тези сложни молекули, които на по-късен етап лимфния поток да разнесе. Такова разбиване се постига посредством превръщането на  мощните, къси лазерни импулси в механичен микро-взрив и колкото по-къс е лазерния импулс,  толкова  на по-дребни частици се разбива пигмента и по-лесно се разнася.

По какво се разпознава качествения лазерен апарат за премахване на татуировки и пигментации?

Важно е какви са неговите технически качества, които се прилагат за справяне с проблема, а не апарата колко е “нахвален” с маркетингови трикове и реклами, и на кой доктор са платили, за да говори суперлативи за конкретния продукт. Аз лично като експерт по лазерите в медицината съм се спрял на “Q-plus EVO”, който е най-новия продукт  на  фирмата “Quanta system”, представлявана на българския пазар от “Лайтсистемс” ЕООД, защото в него в действителност всичко е на топ ниво. Трябва да се обърне внимание на няколко супер важни характеристики: лазера да има възможно най-голяма енергия в импулс; да притежава трите основни спектрални линии  на излъчване;  апарата да генерира възможно най-къс лазерен импулс; да притежава квадратен профил на работното поле с хомогенно разпределение на енергията в него и др.

За какво по-конкретно са важни тези характеристики?

Например, енергията в импулс при  “Q-plus EVO” достига 1.5 J и то от единичен (5-6 ns) импулс, а не от сдвоен – трик, който често масово се ползва от много фирми за да обявяват голям потенциал на апарата в брошурите си. Голямата енергия гарантира големи работни петна, което автоматично подобрява проникването на лъчението, също така и ефекта от разпадането на пигментната  молекула, а не на последно място и скоростта на третиране, което е особено важно,  когато татуираните зони са големи.

За какво са важни различните спектри,  които излъчва лазера?

“Q-plus EVO” може да генерира до три дължини на вълните (цвята) и всичките три с много къс импулс, и голяма енергия. Лазера достига работна честота до 10 шота в секунда. Известен е факта, че за да бъде третиран един пигмент, то лазерното лъчението трябва да се поглъща от него, естествените пигментации съдържат меланин и успешно се третират със зелена дължина на вълната и тя най-често е 532 nm генерирана от KTP лазер. При татуировките нещата стоят различно, там цветовете са много и за всеки различен цвят се ползват различни “цветове” лазерно лъчение, например: за тип “затворнически” – тъмносини и черни се ползва 1064 nm от Q-switched Nd:YAG лазер; за червени, кафяви и оранжеви се ползва зелено лъчение от KTP  от  Q-switched  лазер; за светлосините, зелените и жълтите се ползва тъмночервената лазерна линия на 694 nm генерирана от  Q-switched  Рубинов лазер.

А има ли Q-switched  лазери, които генерират  и други цветове?

Да и тези лазери реално са направени да генерират тези допълнителни дължини на вълните, за да ви изглеждат по-атрактивни. Има един много прост начин на принципа на флуоресценцията, зеленото лъчение от всеки KTP лазер, посредством DYE – трансформиращи накрайници да се превърне в жълто (585 nm) или в червено (650 nm) лъчение, имено този трик ползват хитруващите фирми,  но реално това лъчение се генерира с много оскъдни параметри  при това с много удължен импулс. На практика всеки късо-импулсен KTP лазер, ако му се поставят тези трансформиращи накрайници, ще произведе допълнителните цветове. С прости думи: фирмите залъгват непросветените в оптичните трикове,  с разнообразие от  лазерни лъчения, които обаче са твърде слаби, за да дадат ефект или както е поговорката “с трици маймуни да ловиш”.

Кои са другите важни параметри?

Тук стигаме до дължината на лазерния импулс. Това е най-важния параметър при лазерите за пигментации. Именно затова тези лазери се наричат Q-switched или по-просто казано: ключ, който “отпушва” натрупаните в лазерния резонатор фотони.  “Q-plus EVO”  формира своята генерация в самия лазерен апарат, а не в ръкохватката и има активен контрол на излъчването, което прави импулса възможно най-къс сред Q-switched лазерите. Запомнете, Q-switched лазерите от типа “ръкохватка” (платформа с много лазерни накрайници) имат пасивна модулация, която удължава импулса многократно и съответно води до слаб ефект, а генерирания лазерен импулс е с малка енергия! Фирмите, които разбират от лазери и държат на качественото изпълнение на процедурите, никога не произвеждат Q-switched лазери, които са поместени в ръкохватката! Имено борбата за възможно най-къс импулс създаде и новото поколение лазери за третиране на пигментации на база пикосекундни лазери. За жалост те все още държат космически цени, но и при тези лазери фирмата “Quanta system” бие всички рекорди с най-къс импулс и с най -голяма пикова мощност и то на две дължини на вълните със своя апарат “Discovery Pico”. Другите екстри притежавани от “Q-plus EVO”  е квадратния профил и хомогенността на работното петно, което е супер важно за по-доброто и равномерно покриване на големи зони. Знаем, квадрата като геометрична фигура запълва зоната изцяло без презастъпване, докато обикновените лазери имат кръгло петно с голяма енергия в центъра и почти никаква в периферията.

Какво друго предлага апарата “Q-plus EVO” ?

Много са другите възможности, това е ненадминато богат апарат. Базата на системата предлага освен третиране на пигментации, също така и плазмен аблативен фраксел, да правилно чувате, това е новото поколение аблативни фраксели за заличаване на дълбоки бръчки, белези, стрии, разширени пори, старо акне и др. Същата система предлага и микросекунден термо-импулсен режим за третиране на гъбички по ноктите и колаген реструктуриращо подмладяване.  До тук, всичко това е включено в базовата платформа на “Q-plus EVO”, като в този апарат може да бъде вграден и мощен александритов лазер от последно поколение. Знаете, това е най-ефективния лазер за епилация, а този александрит работи с честота до 10 шота в секунда, което му дава възможност да епилира и в безболезнения SHR мод. Друга възможност за надграждане е  мощен дългоимпулсен Nd:YAG и дългоимпулсен КТР лазер, който го прави идеалното средство за епилация на тъмни кожи и за борба със съдови проблеми по лицето и краката, както и за родилни винени петна. Да не забравяме, че тези надграждания с допълнителни лазери на “Q-plus EVO” са директно в тялото на апарата, а не чрез допълнителни ръкохватки, което го отнася към тежката артилерия за борба с изброените проблеми. Естествено, производителя е помислил и за надграждане на апарата посредством конзола на още лазерни източници – тип ръкохватки, като: хирургичен и аблативен фракционен Er:YAG лазер; всякакви светлинни ръкохватки на база IPL включително и УВ лъчения за борба например с активно акне, розацея, витилиго и псориазис.  Важно е да се знае, че “Q-plus EVO”, може да бъде поръчан, както с вграден контактен сапфирен дермо-охладител, така и с обдухващ охладител тип zimmer. EVO серията на Quantа System е ненадмината в богатството си от различни лазерни източници и универсалноста си, което я прави безспорния лидер сред естетико – дерматологичните лазерни апарати.

В кои центрове има лазерен апарат за борба с пигментациите с нужните качества?

Може да ви прозвучи странно, но в София, няма Q- switched лазерен апарат отговарящ на тези високи изисквания, предлагащ нужната ефективност. Хубавото е, че сходни лазерни системи има инсталирани в клиниките “Дерма Плюс” в Пловдив и “Лазермед” в Бургас.


Видео лекция: Лазери за премахване на татуировки и пигментации

Моля, харесайте или споделете, ако информацията е представлявала интерес за вас

СПОНСОРИРАНА РЕКЛАМА