SHR или “студена” лазерна епилация, що е то?

Статията е публикувана: “Портал за лазерите в естетиката и медицината” Септември 2018

SHR (Super Hair Removal) е патентованото наименование на специфичен режим на излъчване на оптичната енергия при светлинните епилатори, въведен от една от известните фирми в бранша на естетичната медицина.  Първоначално метода се ползва при фото-епилационните (IPL) глави, но малко  по-късно навлиза и при диодните им апарати. От няколко години SHR технология се прилага в почти всички марки диодни епилационни лазери. От скоро най-съвременните александритни лазери  също могат да работят и в SHR режими. 

Какво е различното при SHR технологията?! При нея се залага на поредица от ниско енергийни светлинни импулси с по-висока честота от стандартната епилация и тя е в порядъка на 5 до 15 повторения в секунда. Тези импулси имат за цел да загреят цялата дермална тъкан обект на епилацията, като тя да достигне едно термично равновесие в интерал 40-50 градуса. Тази температура е близка, но все пак под прага на топлинна увреда на кожата. Последващите оптични импулси, поддържат тъканта в този безопасен за нея термичен интервал (от където се нарича и “студена” лазерна епилация) и същевременно поради по-голямото поглъщане от космените структури (поради наличието на повече меланин), те прескачат макар и с малко прага, при който има необратими за жизнените функции на косъмите въздействия и те погиват.

Ценното при SHR технологията е, че се работи в такива термични диапазони, при които драстично се намалява болката до пълното и отсъствие. Предвид по-високата честота на повторяемост в сравнение със стандартната лазерна епилация, тя се извършва с непрекъснато движение (плъзгане) на манипулатора върху зоната, която се третира. За подсигуряване, че навсякъде е попаднал лазерен импулс зоната се минава многократно. Този тип епилация се прилага задължително с прозрачен гел способстващ бързото движение на манипулатора върху кожата, като допълнително гела подобрява и отнемането на топлината от базалния слой посредством контактното охлаждане.

Намалената болезненост, при SHR технологията е безспорна, друг е въпроса за нейната ефективност. Факта, че епилационните процеси се случват близко до прага, тоест температурата едва превишава критичната точка, след която космения фоликул спира жизнените си функции, се оказва недостижимо условие за всички косми, особено ако те са по-светли, по-тънки или са разположени в по-голяма дълбочина.

Прилагането на SHR епилация при наличен тен е приложимо, но при намалено ниво на ефективност. Тя е една възможност за безболезнено премахване на окосмяването, особено на зони, където космите са дебели, тъмни и много. Препоръчителния брой на сесиите е до момента, в който видим, че ефективността от епилацията се изчерпи. За фини и светли косми или за трудно повлияеми зони, тя трябва да бъде заменена с по-успешния александритов лазер работещ в стандартен импулсен режим.

В случай, че търсите експертна помощ при избора на ВИСОК КЛАС (топ медицинско ниво) лазер за епилация, може да ми пишете ТУК

Моля, харесайте или споделете, ако информацията е представлявала интерес за вас

СПОНСОРИРАНА РЕКЛАМА