Лазерен карбонов пилинг – любопитни подробности

Статията е публикувана: “Портал за лазерите в естетиката и медицината” Август 2018

Лазерният карбонов (холивудски) пилинг е процедура, при която първоначално върху кожата на лицето се нанася медицински карбон, след което кожата се обработва със строго определен тип късо-импулсен лазер. Основният търсен ефект, е енергията от лазерния импулс да предизвика механично въздействие в повърхностния слой на кожата. Терапията постига щадящ пилинг и почистване на порите. Това определено е процедура, която може да направите по време на обедната си почивка.  

Малко известно е, че привидно една и съща процедура има различен биофизичен ефект според типа на използвания лазер.  Широкото схващане е, че тя винаги се прави с Nd:YAG (1064 nm) лазер, но в действителност тази процедура може да я срещнете да се извършва от два коренно различни варианти на този лазер, от където следват и различните био-ефекти.

В първият вариант се ползват Nd:YAG лазери, чието основно предназначение е за третиране на кръвоносни съдове, епилация, подмладяване и др. При тях за карбонов пилинг, лазера се настройва във възможно най-късо импулсния режим или така неречения “фри рънинг мод”, като той е с продължителност от 2 до 4 десетохилядни от секундата. Но дори и този късо-импулсен режим се оказва твърде продължителен, за да предизвика мощен механичен ефект! Добрата новина е, че при терапията енергията на селективно погълнатия лазерен импулс от карбоновата маска освен за механично въздействие се преобразува във фото-загряване (фототермолиза) на тъканта, което има колаген реструктуриращ, тоест подмладяващ ефект. Така получаваме две в едно: почистване на лицето съчетано със стягане на кожата.

При втория вариант се ползват Q-switched или още по модерните PICO източници базирани на Nd:YAG (1064 nm) лазери, чието основно предназначение е заличаване на татуировки, перманентен грим и пигментации. При тях лазерният импулс е с продължителност в порядъка на милиардна от секундата.  В този му вариант лазерно карбоновият пилинг, преминава доста атрактивно със силен звуков плясък, предизвикан от мощния чисто оптико-акустичен ефект. С високия клас Q-switched лазери се работи бързо, без болка от загряване и намалени рискове от травми на кожата. Последното съвсем не е валидно за ниско-бюджетните Q-switched лазери, тип “пистолет”, които са предимно с китайски или с израелски произход!

Заострям вниманието към лекарите извършващи тази терапия с факта, че карбоновият пилинг винаги е съпътстван от солидно количество хвърчащи във въздуха сажди. Липсата на подходяща аспирация, може да доведе до сериозни белодробни проблеми, както и до преждевременната смърт на вашия лазер!

Ако се интересувате от лазер за карбонов пилинг, премахване на пигментации и татуировки   (висок клас, медицинско ниво), може да получите моята експертна помощ: ТУК

Моля, харесайте или споделете, ако информацията е представлявала интерес за вас

СПОНСОРИРАНА РЕКЛАМА