Има ли технологични новости в лазерната епилация през 2020

В настоящата статия ще анализирам най-високия клас александритни лазерни системи за епилация, като в това число не влизат диодните апарати. Причината да не им отделя внимание, че при тях не виждам съществена новост в последните 2-3 г. и битката е предимно на маркетинговото поле, а не на технологичното.

Искрата провокирала ме да направя този анализ е течаща реклама по повод наскоро придобит епилационен лазер, където се твърди, че е   “най-съвременният апарат за лазерна епилация на пазара”. Системата идва от фирмата Cynosure, която е една  от двете големи американски фирми във високия клас александритни лазери за епилация. 

Подобна тенденциозна заявка трябва да е подплатена с реална, по-модерна от съществуващите до момента технология. Интересното в случая е, че по мои вътрешни канали съм достигнал до информацията, че оригиналния разработчик зад този нов лазер, не е американската фирма Cynosure, а италианския концерн El.En. Group

 

Приликата межdу двата нови апарата на CYNOSURE и DEKA

Успоредно с този апарат италианците със своята дъщерна фирма DEKA пускат на пазара нов напълно аналогичен лазер на американския, носещ името AGAIN. Тоест имаме един и същ апарат с леки визуални разлики, продаван от две различни фирми като американски и италиански. Между другото, назад във времето тези две фирми не за първи път споделят общи лазерни технологии…

Освен, че двете системи напълно препокриват оптичните си параметри, лесно може да се открият и визуални прилики в кутиите на двата апарата, манипулаторите и други дребни детайли (виж снимки).  Макар и конкуренти на общия лазерен пазар, в действителност технологично еднаквите продукти се пребрандират под различни марки. Това може би няма да ви озадачи, защото подобни практики имаме и в автомобилостроенето. 

Но нека се съсредоточим какво ни предлага този нов продукт(и!). Апаратът е базиран на два отделни лазерни източници Nd:YAG (1064 nm) и Александрит (755 nm), съчетани в общо тяло. Обявената максимална енергия за Alex източника е 60 J, което реално е важния параметър за бързата и качествена лазерна епилация. 

Лазерът поддържа висока работна честота, което позволява ползването му в безболезнения и безопасен SHR режим, но това е вярно само при оборудване с подходящата ръкохватка. Като изключим графичния интерфейс, единствената по-съществена разлика, която намирам, е че “американеца”  в допълнение предлага и “умно” външно  устройство, което може да определи автоматично типа на кожата по “Фицпатрик” и по негови данни лазера да се настрои. 

Идентичните манипулатори на американската и италианската фирми

Стъпвайки на тези данни, може да направим следния анализ. Това, че имаме съчетание на два класически лазера: Nd:YAG (1064 нм) и Александрит (755 нм), не е новост… има го и в старите им модели на двете фирми партньори, а и при повечето от конкурентите им. Добро впечатление прави, че новия модел е с вградена оптична система за протекция на челата на лазерния кристал от електростатичния ефект и в допълнение, на практика липсват външни резонаторни огледала, но и това вече съм виждал в по-компактния вариант на лазер от фирма DEKA – MOTUS AX; при александритните лазери на фирма Candela и при последния модел Thunder. Новият продукт в щатския си вариант е по-мощен от предшественика си, но това не е така за предния модел на “италианеца”, който си имаше завидна мощност и в стария модел. Енергийния му потенциал е отличен за класа си, но не надминава този, който има при Thunder (65 J) на QuantaSystem. SHR режима при александритите вече го познаваме от предни модели на El.En Group. Умното устройство за измерване на нивото на меланина в кожата се предлага на пазара като отделено уредче, така че и това няма как да ме впечатли.

Сериозен недостатък е, че в новия апарат не се предлага едновременното ползване на двете лъчения – 1064 nm и 755 nm в миксиран режим, както е при лазерите Duetto и Thunder. Смесването на лазерните лъчения е едно от най-големите достижения в последните години при тези апарати, даващ страхотен ефект при епилация и третиране на съдове. Липсата на  този “MIX” режим, най-вероятно е свързано със защита на патентни права, които се държат от фирмата QuantaSystem. Друга революционна новост, която не виждам поради патентни ограничения е квадратния профил на изходното лъчение, което забързва и прави по-безопасен процеса на епилация.  Липсва ми в този апарат възможността, епилацията да бъде автоматизирана за големите зони посредством оптичен сканер, който облекчава работещия с лазера специалист.  

В заключение ще кажа, че видимо този апарат(и) ще е достоен нов конкурент на пазара в този най-висок епилационен клас, но опредено има александиритни апарати, които го превъзхождат по мощност и иновации.

СПОНСОРИРАНА РЕКЛАМА