Речник на лазерната терминология в медицината

Тук ще откриете кратък речник с обяснение на разбираем език на използваната лазерна терминология в медицината и козметиката.  За по-обширни теми, като например различните типове лазери и техните приложения, специално за вас ще развием в отделни експертни статии.
Речника е в процес на допълване.

 

 

Българска азбука

 

А

Александритен лазер

Александритен лазер 755 nm

Версията, която се използва в медицината спада към твърдотелните лампово напомпвани лазери. Излъчващият химичен елемент е хром, легиран в александритна кристална решетка. Той излъчва на 755 nm, но е един от рядко срещаните лазери, който може да излъчва и на други близки дължини на вълните.  Той е една подобрена версия на първите лазери за епилация на базата на Рубинов лазер (694 nm). Силните приложения на лазера в  естетичната медицина са лазерна епилация и третиране на естествени (меланин) и изкуствени пигменти. Александритения лазер е на нужното ниво, когато притежава трите основни технически качества: голяма енергия в импулс; възможност за къс (под 1 ms) лазерен импулс и  възможност за високо честотен (до 10 Hz) безболезнен режим на епилация.

 

Д

Диоден лазер

Диодни лазери

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (400, 460, 635, 650, 760, 808, 940, 980, 1064, 1470, 1550 nm и др.) диодните лазери имат и различни медицински приложения.

За диодни лазери за епилация виж тук: Виж подробно по темата: публикация "Ерата на диодната лазерна епилация е тук ... или да почака още малко?!"

За диодни лазери за хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

 

Е

Ексимерен лазер

Ексимерен лазер 193, 248, 308 nm

Спада към електрически възбужданите газови лазери. Съществуват няколко различни вида ексимерни лазери в зависимост от използваната ексимерна молекула, като всичките те  излъчват в ултравиолетовата област. Най-популярното приложение на ексимерните лазери е в офталмологията за корекция на късогледство и астигматизъм. В дерматологията се използва XeCl ексимерен лазер 308 nm (UVB) за третирана на псориазис и витилиго.

Ербий-ИАГ (Еr:YAG) лазер

Еr:YAG лазер 2940 nm

Спада към твърдотелните лампово напомпвани лазери. Излъчващия химичен елемент е  Ербий, легиран в решетка на кристала Итриево Алуминиев Гранат. Лазерът излъчва на 2940 nm и работи само в импулсен режим с ниска честота. Поради най-високия коефициент на поглъщане от водното съдържание в тъканите сред познатите лазерни лъчения, медицинските приложения на Еr:YAG лазера се отнасят към аблативните (отнемане на тъкан) терапии, като: повърхностна лазерна хирургия на кожа и кожни образувания и лазерен пилинг.  Важно е да се знае, че в последните години Еr:YAG лазера в дерматологичните си приложения, тотално бива изместен от CO2 лазера поради своята ниска работна честота и сравнително сложна поддръжка. Еr:YAG лазера остава незаменимо средство в денталната медицина.

 

K

Карбонов лазерен пилинг

Л

Лазерни платформи

Лазерни платформи

Идеята на лазерните платформи е високо волтовото импулсно захранване да бъде поместено в тялото на апарата, а лазерния източник в главата на ръкохватката. Това е възможно за твърдотелните лампово напомпвани лазери, поради сходните схеми на захранване. Платформите дават голяма универсалност поддържайки: Nd:YAG 1064 nm; SH Nd:YAG (KTP) 532nm; Er:YAG 2940 nm; Er:glass 1540 nm; Alex 755 nm; Q-switched 1064/532 nm и всякакви IPL ръкохватки 308-1200 nm. Важно е да се знае, че лазерите тип платформа са с ограничени мощности и модулационни характеристики, поради граничните размери на лазерните глави и влошеното охлаждане.

Виж подробно по темата: публикация "Лазерни системи тип платформа - много приложения, слаба ефективност на терапиите" 

 

Н

Неодим-ИАГ (Nd:YAG) лазер

Неодим-ИАГ (Nd:YAG) лазер 1064 nm

Един от двата най-популярни лазери в естетичната медицина. Версията, която се използва спада към твърдотелните лампово напомпвани лазери. Излъчващия химичен елемент е  Неодим, легиран в решетка на кристала Итриево Алуминиев Гранат. Лазера генерира на 1064 nm лъчение попадащо в така наречения "Терапевтичен прозорец". В зависимост от режима на продължителност на импулса му, лазера има различни медико-естетични приложения. В милисекундния интервал той се ползва за: епилация на тъмна кожа; премахване на кръвоносни съдове; третиране на гъбички по ноктите. В микросекундния интервал лазера се ползва за: лазерно подмладяване, карбонов пилинг. А в наносекундния (Q-switched) и пикосекунден  интервал за третиране на естествени и изкуствени пигменти (tatoo) и плазмен аблативен фраксел.  Други негови приложения в медицината са: ендоваскуларна хирургия, лазерно асистирана липосукция и локална невронна-анестезия.

 

П

Пикосекундни лазери

Пикосекундни лазери (Pico)

В естетичната медицина под това наименование се крият определени лазери, които генерират свръх къси (ps) импулси. Pico лазерите може да ги разгледаме, като едно следващо стъпало, даващи един порядък (десет пъти) по-къс светлинен импулс от Q-switched лазерите. Тази им подобрена характеристика позволява раздробяването на пигментните структури на още по-дребни молекули, което води и до по-ефективното им последващо разнасяне от естествените процеси в организма. Основните дължини на вълните, на които може да срещнете Pico лазерите са: 1064 nm, 532nm и 755 nm. Към медицинските приложения на тези лазери се включват: премахване на естествени пигментации, като лентиго, слънчеви и старчески петна; премахване на татуировки и аблативен плазмен фраксел за заличаване на дълбоки бръчки, белези, стрии, разширени пори и др.

Съвет при избор: Хубавия Pico лазер влиза в работен режим до две минути, генерира повече от една дължина на вълната, с възможно  най-къс импулс и най-голяма пикова мощност.

Плазмен лазерен фраксел

Т

Тулий-ИАГ (Th:YAG) лазер

Th:YAG 2014 nm

Спада към твърдотелните диодно напомпвани лазери. Излъчващия химичен елемент е Тулий, легиран в решетка на кристала Итриево Алуминиев Гранат. Лазерът излъчва на 2014 nm и работи в непрекъснат* (CW) режим. Високия коефициент на поглъщане от водата и добрите му мощностни показатели в съчетание с възможността неговото лъчение да бъде пренасяно от тънки оптични влакна го прави идеалното средство за открита и ендоскопска хирургия. Ниското проникване на лъчението на Th:YAG 2014 nm (под 200 µm) в тъканите го прави най-безопасния и успешен лазер за ендоскопска хирургия в урология, гинекология, УНГ, нервохирургия и други.

Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

 

Ф

Файбър лазери

Файбър лазери (Fiber laser)

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (1060-1070, 1540-1570, 1900-2000 nm и др.) файбър лазерите имат и различни медицински приложения. Те спадат към диодно напомпваните твърдотелни лазери. Според  типа на излъчващите химически елементи (Yb, Er, Th и др) инкорпорирани в кварцово оптично влакно, лазера генерира в различни спектрални диапазони с възможност за пренастройка.

За файбър лазери за неаблативни фракционни процедури виж тук:  публикация "Фракционни лазерни системи – чудо в естетичната дерматология"

За лазерна хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

Фракционни лазери

Фракционни лазери

Под това наименование не се крие определен вид лазер, а са апарати базирани на добре известни лазерни източници, чието лъчение е управлявано по специфичен начин. Идеята при този метод е, че лазерния лъч е разпръснат на множество малки светлинни снопчета с размер от около 100 микрона. Така лазерното лъчение има въздействие върху тъканта наподобяващо убождане от таралеж, като се редуват зони на микро-въздействие и по-големи зони, където липсва въздействие върху кожата. Според типа на взаимодействието лъчение-тъкан, фракционите лазери се разделят на аблативни (10.6 µm и 2940 nm) - когато имаме отнемане на тъкан и неаблативни 1540-1560 nm (коагулативни) - когато имаме локално коагулационно загряване. Основните приложения са в дерматологията и гинекологията за третиране на дълбоки бръчки, белези, стрии, разширени пори, както и за вагинално подмладяване.

 

Виж подробно по темата:  публикация "Фракционни лазерни системи – чудо в естетичната дерматология"

 

Х

Холмий-ИАГ (Ho:YAG) лазер

Ho:YAG лазер 2100 nm

Спада към твърдотелните лампово напомпвани лазери. Излъчващия химичен елемент е Холмий, легиран в решетка на кристала Итриево Алуминиев Гранат. Лазерът излъчва на 2100 nm и работи само в импулсен режим. Относително високия коефициент на поглъщане от водата и импулсния му характер на генерация в съчетание с възможността неговото лъчение да бъде пренасяно от тънки оптични влакна го правят идеалното средство за ендоскопски приложения, като: разбиване на камъни в бъбреците и някои хирургични интервенции в урологията.

Виж подробно по темата:  видео "Експертно за лазерите в урологията"

 

 

Латинска азбука

 

C

CO2 лазер

CO2 лазер 10.6 µm

Един от най-популярните лазери в медицината. Спада към електрически възбужданите газови лазери. Той излъчва на 10.6 µm и генерира в непрекъснат (CW), квази-непрекъснат (QCW) и импулсен режим. Поради изключително високия коефициент на поглъщане от водното съдържание в тъканите, медицинските приложения на CO2 лазера се отнасят към аблативните (отнемане на тъкан) терапии, като: повърхностна лазерна хирургия на кожни образувания и лазерен пилинг. Във фракционната му версия се ползва за третиране на дълбоки бръчки, белези, стрии, разширени пори, както и за вагинално подмладяване. Лазерът има множество хирургични приложения в гинекологичната и УНГ хирургията.

 

Виж подробно по темата: видео "Лазери за вагинално неоперативно реконструиране"

 

D

Dye laser - багрилен лазер

Дай лазер-багрилен лазер (Dye laser 585 nm)

Версията, която се използва в медицината спада към течните оптично напомпвани лазери. Излъчващия, агент е полимерно багрило. Според  типа на използваното вещество лазера генерира в различни спектрални диапазони. Той е един от лазерите, които търпят пренастройка на дължината на вълната. Най-използвания диапазон на генерация е 570-590 nm, заради високия коефициент на поглъщане на хемоглобина и оксихемеоглобина. Основното приложение на лазера е за третиране на васкуларни (съдови) проблеми, като капиляри, капилярни звезди, родилни петна, розацея и др.  Поради ниската си технологичност и напредване на твърдотелните лазерни технологии, "дай" лазера към днешна дата се счита за морално остарял. Модерните лазерни апарати за тези приложения са на база оптично възбуждани полупроводникови лазери, като те напълно покриват техните мощностни и спектрални характеристики.

 

Виж подробно по темата: публикация "Видове лазерни апарати при третиране на капиляри и вени"

 

G

Green Laser

KTP лазер 532nm

KTP лазер 532nm е некоректното име на Nd:YAG лазера генериращ на втора хармонична (SH Nd:YAG). В действителност KTP е името на един от няколкото използвани нелинейни кристали, които трансформират инфрачервеното лъчение от Nd:YAG 1064 nm в зелено лъчение  на 532nm.   В зависимост от мощността на лазера и  типа на лазерната генерация, KTP лазера има различни медицински приложения. В милисекундния интервал, поради високия коефициент на поглъщане на хемоглобина и оксихемеоглобина в този диапазон, лазера се ползва за: третиране на съдови лезии. А в наносекундния (Q-switched) и пикосекунден  интервал за: третиране на естествени и изкуствени пигменти - татуировки в топлата цветова гама.  Други приложения на KTP лазера в медицината са: хирургия на простатата, когато лазера  генерира големи мощности в непрекъснат или квази-непрекъснат режим. В офталмологията се използва за възспиране на процесите на разлепване на ретината.

I

IPL Intensive Pulse Light

IPL Intensive Pulse Light (Фотоепилатори)

Те не спадат към лазерните апарати. В тях се използва светлината от мощни светлинни лампи. IPL се използва в козметиката и дерматологията, като се смята за универсален за много различни терапии. Това се дължи на факта, че лесно с подмяна на различни цветови филтри може да “отрежем” част от светлинния спектър, който въздейства върху определена хромофорна съставка и така да постигнем ефекта, нужен за терапията. Така например, диапазона за фотоепилацията е 650-1100 nm, в който се въздейства на меланина. За премахване на капилярни мрежи се пропускат жълто-зелените цветове, тъй като там поглъща хемоглобина и оксихемоглобина. Синият спектър се ползва за получаване на фотодинамичен ефект върху бактериите, предизвикващи инфекции при акне и др. Важно е да се знае, че за всяко едно от терапевтични приложения на IPL-а, съществува конкретен лазер, който е в пъти по успешен!

 

Виж подробно по темата: публикация "Как фотоепилацията да има най-добър ефект и как да изберем качествен IPL апарат"

 

K

KTP лазер

KTP лазер 532nm

KTP лазер 532nm е некоректното име на Nd:YAG лазера генериращ на втора хармонична (SH Nd:YAG). В действителност KTP е името на един от няколкото използвани нелинейни кристали, които трансформират инфрачервеното лъчение от Nd:YAG 1064 nm в зелено лъчение  на 532nm.   В зависимост от мощността на лазера и  типа на лазерната генерация, KTP лазера има различни медицински приложения. В милисекундния интервал, поради високия коефициент на поглъщане на хемоглобина и оксихемеоглобина в този диапазон, лазера се ползва за: третиране на съдови лезии. А в наносекундния (Q-switched) и пикосекунден  интервал за: третиране на естествени и изкуствени пигменти - татуировки в топлата цветова гама.  Други приложения на KTP лазера в медицината са: хирургия на простатата, когато лазера  генерира големи мощности в непрекъснат или квази-непрекъснат режим. В офталмологията се използва за възспиране на процесите на разлепване на ретината.

Q

Q-Switched лазер

Q-switched лазери

Под това наименование не се крие определен вид лазер, а възможността на определени лазери да генерират къси (ns) импулси. По-просто казано Q-switched означава: ключ, който "отпушва" натрупаните в лазерния резонатор фотони. Най-известните Q-switched лазери, които се ползват в естетичната медицина са Nd:YAG 1064 nm, SH Nd:YAG (KTP) 532nm, Ruby 694 nm и Alex 755 nm. Основните медицински приложения на тези лазери са премахването на естествени пигментации, като: лентиго, слънчеви и старчески петна, премахване на татуировки и аблативен плазмен фраксел за заличаване на дълбоки бръчки, белези, стрии, разширени пори и др.

Виж подробно по темата: публикация "Лазери за премахване на татуировки и пигментации"

 

S

SHR лазерна епилация

 

 

Дължини на вълните

 

1

10.6 µm

CO2 лазер 10.6 µm

Един от най-популярните лазери в медицината. Спада към електрически възбужданите газови лазери. Той излъчва на 10.6 µm и генерира в непрекъснат (CW), квази-непрекъснат (QCW) и импулсен режим. Поради изключително високия коефициент на поглъщане от водното съдържание в тъканите, медицинските приложения на CO2 лазера се отнасят към аблативните (отнемане на тъкан) терапии, като: повърхностна лазерна хирургия на кожни образувания и лазерен пилинг. Във фракционната му версия се ползва за третиране на дълбоки бръчки, белези, стрии, разширени пори, както и за вагинално подмладяване. Лазерът има множество хирургични приложения в гинекологичната и УНГ хирургията.

 

Виж подробно по темата: видео "Лазери за вагинално неоперативно реконструиране"

193 nm

Ексимерен лазер 193, 248, 308 nm

Спада към електрически възбужданите газови лазери. Съществуват няколко различни вида ексимерни лазери в зависимост от използваната ексимерна молекула, като всичките те  излъчват в ултравиолетовата област. Най-популярното приложение на ексимерните лазери е в офталмологията за корекция на късогледство и астигматизъм. В дерматологията се използва XeCl ексимерен лазер 308 nm (UVB) за третирана на псориазис и витилиго.

1060 nm

Файбър лазери (Fiber laser)

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (1060-1070, 1540-1570, 1900-2000 nm и др.) файбър лазерите имат и различни медицински приложения. Те спадат към диодно напомпваните твърдотелни лазери. Според  типа на излъчващите химически елементи (Yb, Er, Th и др) инкорпорирани в кварцово оптично влакно, лазера генерира в различни спектрални диапазони с възможност за пренастройка.

За файбър лазери за неаблативни фракционни процедури виж тук:  публикация "Фракционни лазерни системи – чудо в естетичната дерматология"

За лазерна хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

1064 nm

Неодим-ИАГ (Nd:YAG) лазер 1064 nm

Един от двата най-популярни лазери в естетичната медицина. Версията, която се използва спада към твърдотелните лампово напомпвани лазери. Излъчващия химичен елемент е  Неодим, легиран в решетка на кристала Итриево Алуминиев Гранат. Лазера генерира на 1064 nm лъчение попадащо в така наречения "Терапевтичен прозорец". В зависимост от режима на продължителност на импулса му, лазера има различни медико-естетични приложения. В милисекундния интервал той се ползва за: епилация на тъмна кожа; премахване на кръвоносни съдове; третиране на гъбички по ноктите. В микросекундния интервал лазера се ползва за: лазерно подмладяване, карбонов пилинг. А в наносекундния (Q-switched) и пикосекунден  интервал за третиране на естествени и изкуствени пигменти (tatoo) и плазмен аблативен фраксел.  Други негови приложения в медицината са: ендоваскуларна хирургия, лазерно асистирана липосукция и локална невронна-анестезия.

1470 nm

Диодни лазери

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (400, 460, 635, 650, 760, 808, 940, 980, 1064, 1470, 1550 nm и др.) диодните лазери имат и различни медицински приложения.

За диодни лазери за епилация виж тук: Виж подробно по темата: публикация "Ерата на диодната лазерна епилация е тук ... или да почака още малко?!"

За диодни лазери за хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

1540 nm

Фракционни лазери

Под това наименование не се крие определен вид лазер, а са апарати базирани на добре известни лазерни източници, чието лъчение е управлявано по специфичен начин. Идеята при този метод е, че лазерния лъч е разпръснат на множество малки светлинни снопчета с размер от около 100 микрона. Така лазерното лъчение има въздействие върху тъканта наподобяващо убождане от таралеж, като се редуват зони на микро-въздействие и по-големи зони, където липсва въздействие върху кожата. Според типа на взаимодействието лъчение-тъкан, фракционите лазери се разделят на аблативни (10.6 µm и 2940 nm) - когато имаме отнемане на тъкан и неаблативни 1540-1560 nm (коагулативни) - когато имаме локално коагулационно загряване. Основните приложения са в дерматологията и гинекологията за третиране на дълбоки бръчки, белези, стрии, разширени пори, както и за вагинално подмладяване.

 

Виж подробно по темата:  публикация "Фракционни лазерни системи – чудо в естетичната дерматология"

1550 nm

Диодни лазери

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (400, 460, 635, 650, 760, 808, 940, 980, 1064, 1470, 1550 nm и др.) диодните лазери имат и различни медицински приложения.

За диодни лазери за епилация виж тук: Виж подробно по темата: публикация "Ерата на диодната лазерна епилация е тук ... или да почака още малко?!"

За диодни лазери за хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

 

1570 nm

Файбър лазери (Fiber laser)

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (1060-1070, 1540-1570, 1900-2000 nm и др.) файбър лазерите имат и различни медицински приложения. Те спадат към диодно напомпваните твърдотелни лазери. Според  типа на излъчващите химически елементи (Yb, Er, Th и др) инкорпорирани в кварцово оптично влакно, лазера генерира в различни спектрални диапазони с възможност за пренастройка.

За файбър лазери за неаблативни фракционни процедури виж тук:  публикация "Фракционни лазерни системи – чудо в естетичната дерматология"

За лазерна хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

1900 nm

Файбър лазери (Fiber laser)

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (1060-1070, 1540-1570, 1900-2000 nm и др.) файбър лазерите имат и различни медицински приложения. Те спадат към диодно напомпваните твърдотелни лазери. Според  типа на излъчващите химически елементи (Yb, Er, Th и др) инкорпорирани в кварцово оптично влакно, лазера генерира в различни спектрални диапазони с възможност за пренастройка.

За файбър лазери за неаблативни фракционни процедури виж тук:  публикация "Фракционни лазерни системи – чудо в естетичната дерматология"

За лазерна хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

 

2

248 nm

Ексимерен лазер 193, 248, 308 nm

Спада към електрически възбужданите газови лазери. Съществуват няколко различни вида ексимерни лазери в зависимост от използваната ексимерна молекула, като всичките те  излъчват в ултравиолетовата област. Най-популярното приложение на ексимерните лазери е в офталмологията за корекция на късогледство и астигматизъм. В дерматологията се използва XeCl ексимерен лазер 308 nm (UVB) за третирана на псориазис и витилиго.

2000 nm

Файбър лазери (Fiber laser)

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (1060-1070, 1540-1570, 1900-2000 nm и др.) файбър лазерите имат и различни медицински приложения. Те спадат към диодно напомпваните твърдотелни лазери. Според  типа на излъчващите химически елементи (Yb, Er, Th и др) инкорпорирани в кварцово оптично влакно, лазера генерира в различни спектрални диапазони с възможност за пренастройка.

За файбър лазери за неаблативни фракционни процедури виж тук:  публикация "Фракционни лазерни системи – чудо в естетичната дерматология"

За лазерна хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

 

2014 nm

Th:YAG 2014 nm

Спада към твърдотелните диодно напомпвани лазери. Излъчващия химичен елемент е Тулий, легиран в решетка на кристала Итриево Алуминиев Гранат. Лазерът излъчва на 2014 nm и работи в непрекъснат* (CW) режим. Високия коефициент на поглъщане от водата и добрите му мощностни показатели в съчетание с възможността неговото лъчение да бъде пренасяно от тънки оптични влакна го прави идеалното средство за открита и ендоскопска хирургия. Ниското проникване на лъчението на Th:YAG 2014 nm (под 200 µm) в тъканите го прави най-безопасния и успешен лазер за ендоскопска хирургия в урология, гинекология, УНГ, нервохирургия и други.

Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

2100 nm

Th:YAG 2014 nm

Спада към твърдотелните диодно напомпвани лазери. Излъчващия химичен елемент е Тулий, легиран в решетка на кристала Итриево Алуминиев Гранат. Лазерът излъчва на 2014 nm и работи в непрекъснат* (CW) режим. Високия коефициент на поглъщане от водата и добрите му мощностни показатели в съчетание с възможността неговото лъчение да бъде пренасяно от тънки оптични влакна го прави идеалното средство за открита и ендоскопска хирургия. Ниското проникване на лъчението на Th:YAG 2014 nm (под 200 µm) в тъканите го прави най-безопасния и успешен лазер за ендоскопска хирургия в урология, гинекология, УНГ, нервохирургия и други.

Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

2940 nm

Еr:YAG лазер 2940 nm

Спада към твърдотелните лампово напомпвани лазери. Излъчващия химичен елемент е  Ербий, легиран в решетка на кристала Итриево Алуминиев Гранат. Лазерът излъчва на 2940 nm и работи само в импулсен режим с ниска честота. Поради най-високия коефициент на поглъщане от водното съдържание в тъканите сред познатите лазерни лъчения, медицинските приложения на Еr:YAG лазера се отнасят към аблативните (отнемане на тъкан) терапии, като: повърхностна лазерна хирургия на кожа и кожни образувания и лазерен пилинг.  Важно е да се знае, че в последните години Еr:YAG лазера в дерматологичните си приложения, тотално бива изместен от CO2 лазера поради своята ниска работна честота и сравнително сложна поддръжка. Еr:YAG лазера остава незаменимо средство в денталната медицина.

 

3

308 nm

Ексимерен лазер 193, 248, 308 nm

Спада към електрически възбужданите газови лазери. Съществуват няколко различни вида ексимерни лазери в зависимост от използваната ексимерна молекула, като всичките те  излъчват в ултравиолетовата област. Най-популярното приложение на ексимерните лазери е в офталмологията за корекция на късогледство и астигматизъм. В дерматологията се използва XeCl ексимерен лазер 308 nm (UVB) за третирана на псориазис и витилиго.

 

4

400 nm

Диодни лазери

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (400, 460, 635, 650, 760, 808, 940, 980, 1064, 1470, 1550 nm и др.) диодните лазери имат и различни медицински приложения.

За диодни лазери за епилация виж тук: Виж подробно по темата: публикация "Ерата на диодната лазерна епилация е тук ... или да почака още малко?!"

За диодни лазери за хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

 

460 nm

Диодни лазери

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (400, 460, 635, 650, 760, 808, 940, 980, 1064, 1470, 1550 nm и др.) диодните лазери имат и различни медицински приложения.

За диодни лазери за епилация виж тук: Виж подробно по темата: публикация "Ерата на диодната лазерна епилация е тук ... или да почака още малко?!"

За диодни лазери за хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

 

5

532 nm

KTP лазер 532nm

KTP лазер 532nm е некоректното име на Nd:YAG лазера генериращ на втора хармонична (SH Nd:YAG). В действителност KTP е името на един от няколкото използвани нелинейни кристали, които трансформират инфрачервеното лъчение от Nd:YAG 1064 nm в зелено лъчение  на 532nm.   В зависимост от мощността на лазера и  типа на лазерната генерация, KTP лазера има различни медицински приложения. В милисекундния интервал, поради високия коефициент на поглъщане на хемоглобина и оксихемеоглобина в този диапазон, лазера се ползва за: третиране на съдови лезии. А в наносекундния (Q-switched) и пикосекунден  интервал за: третиране на естествени и изкуствени пигменти - татуировки в топлата цветова гама.  Други приложения на KTP лазера в медицината са: хирургия на простатата, когато лазера  генерира големи мощности в непрекъснат или квази-непрекъснат режим. В офталмологията се използва за възспиране на процесите на разлепване на ретината.

585 nm

Дай лазер-багрилен лазер (Dye laser 585 nm)

Версията, която се използва в медицината спада към течните оптично напомпвани лазери. Излъчващия, агент е полимерно багрило. Според  типа на използваното вещество лазера генерира в различни спектрални диапазони. Той е един от лазерите, които търпят пренастройка на дължината на вълната. Най-използвания диапазон на генерация е 570-590 nm, заради високия коефициент на поглъщане на хемоглобина и оксихемеоглобина. Основното приложение на лазера е за третиране на васкуларни (съдови) проблеми, като капиляри, капилярни звезди, родилни петна, розацея и др.  Поради ниската си технологичност и напредване на твърдотелните лазерни технологии, "дай" лазера към днешна дата се счита за морално остарял. Модерните лазерни апарати за тези приложения са на база оптично възбуждани полупроводникови лазери, като те напълно покриват техните мощностни и спектрални характеристики.

 

Виж подробно по темата: публикация "Видове лазерни апарати при третиране на капиляри и вени"

6

635 nm

Диодни лазери

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (400, 460, 635, 650, 760, 808, 940, 980, 1064, 1470, 1550 nm и др.) диодните лазери имат и различни медицински приложения.

За диодни лазери за епилация виж тук: Виж подробно по темата: публикация "Ерата на диодната лазерна епилация е тук ... или да почака още малко?!"

За диодни лазери за хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

650 nm

Диодни лазери

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (400, 460, 635, 650, 760, 808, 940, 980, 1064, 1470, 1550 nm и др.) диодните лазери имат и различни медицински приложения.

За диодни лазери за епилация виж тук: Виж подробно по темата: публикация "Ерата на диодната лазерна епилация е тук ... или да почака още малко?!"

За диодни лазери за хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

694 nm

Q-switched лазери

Под това наименование не се крие определен вид лазер, а възможността на определени лазери да генерират къси (ns) импулси. По-просто казано Q-switched означава: ключ, който "отпушва" натрупаните в лазерния резонатор фотони. Най-известните Q-switched лазери, които се ползват в естетичната медицина са Nd:YAG 1064 nm, SH Nd:YAG (KTP) 532nm, Ruby 694 nm и Alex 755 nm. Основните медицински приложения на тези лазери са премахването на естествени пигментации, като: лентиго, слънчеви и старчески петна, премахване на татуировки и аблативен плазмен фраксел за заличаване на дълбоки бръчки, белези, стрии, разширени пори и др.

Виж подробно по темата: публикация "Лазери за премахване на татуировки и пигментации"

 

7

755 nm

Александритен лазер 755 nm

Версията, която се използва в медицината спада към твърдотелните лампово напомпвани лазери. Излъчващият химичен елемент е хром, легиран в александритна кристална решетка. Той излъчва на 755 nm, но е един от рядко срещаните лазери, който може да излъчва и на други близки дължини на вълните.  Той е една подобрена версия на първите лазери за епилация на базата на Рубинов лазер (694 nm). Силните приложения на лазера в  естетичната медицина са лазерна епилация и третиране на естествени (меланин) и изкуствени пигменти. Александритения лазер е на нужното ниво, когато притежава трите основни технически качества: голяма енергия в импулс; възможност за къс (под 1 ms) лазерен импулс и  възможност за високо честотен (до 10 Hz) безболезнен режим на епилация.

760 nm

Диодни лазери

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (400, 460, 635, 650, 760, 808, 940, 980, 1064, 1470, 1550 nm и др.) диодните лазери имат и различни медицински приложения.

За диодни лазери за епилация виж тук: Виж подробно по темата: публикация "Ерата на диодната лазерна епилация е тук ... или да почака още малко?!"

За диодни лазери за хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

 

8

808 nm

Диодни лазери

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (400, 460, 635, 650, 760, 808, 940, 980, 1064, 1470, 1550 nm и др.) диодните лазери имат и различни медицински приложения.

За диодни лазери за епилация виж тук: Виж подробно по темата: публикация "Ерата на диодната лазерна епилация е тук ... или да почака още малко?!"

За диодни лазери за хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

 

9

940 nm

Диодни лазери

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (400, 460, 635, 650, 760, 808, 940, 980, 1064, 1470, 1550 nm и др.) диодните лазери имат и различни медицински приложения.

За диодни лазери за епилация виж тук: Виж подробно по темата: публикация "Ерата на диодната лазерна епилация е тук ... или да почака още малко?!"

За диодни лазери за хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"

980 nm

Диодни лазери

Поради широкия набор от различни спектри на излъчване (400, 460, 635, 650, 760, 808, 940, 980, 1064, 1470, 1550 nm и др.) диодните лазери имат и различни медицински приложения.

За диодни лазери за епилация виж тук: Виж подробно по темата: публикация "Ерата на диодната лазерна епилация е тук ... или да почака още малко?!"

За диодни лазери за хирургия виж тук: Виж подробно по темата: видео "Експертно за лазерите в урологията"