Може ли добрият маркетинг да е враг на успешната лазерна епилация?!

    Преди дни популярна израелска фирма производител на апарати ползвани в естетиката, представи своя нов лазер за епилация на местния пазар.  Той е на база александрит (755 нм) от тип, който те  до скоро реално нямаха в продуктовата си листа и е таргетиран във високия клас за обезкосмяване.  Новината ме заинтригува, защото имено тази фирма е с най-силно изразен директен маркетинг върху територията на България (платен в социалните мрежи от производителя), което определено е едно “голямо рамо” за продажбите на местния пазар! Друга причина да следя под око тази фирма са някои рекламни  послания и трикчета, които фирмата ползва, за да налага продуктите си. Тактиката определено работи добре, видимо е че маркетинговия екип е голям, силен и според мен е най-добрия сред конкурентите им. Обаче моята експертиза често е “засегната”, защото  ползваните рекламни твърдения, много пъти са в тотален разрез с фундаментите на лазерните технологии и/или с физичните процеси между светлина и тъкани. 

Френски александритен лазер с над 10 г. история на пазара

За да не остана голословен директно ще дам три примера за такива “хватки”:

  • Представяне на IPL (фото) епилационна ръкохватка с вградена в нея разрядна флаш лампа за лазерна технология;
  • Рекламно раздадени прозрачни плексигласови макети, на които е представено как лазерното лъчение от техен продукт действа в дълбочина на кожата след фокусиране и как се постига дълбок терапевтичния ефект. Видимо е, че се пропуска или не се разбира факта, че кожата не е прозрачна оптична среда и това противоречи на законите на физиката, и няма как да се случи;
  • Друго маркетингово послание, за което вече съм обръщал внимание, е опита епилационен диоден лазер с изместен към червената област спектър на излъчване, да бъде промотиран като александритен лазер, дори да се спекулира с името на въпросната диодна ръкохватка и да бъде наименувана АЛЕКС.

Както и друг път съм твърдял, маркетинговото представяне и истината много често са две различни неща. Маркетинга има за цел да продаде стоката (в случая лазера) или услугата (лазерната епилация), докато крайния потребител търси ефективност, безопасност, безболезненост и разумна цена. Под краен потребител, може да се разбира, както клиент ползващ услугата лазерна епилация, но също така и терапевта, или естетичния център, който инвестира в лазерния апарат.  Интересно е да се вникне, че ако веднъж търговеца е успял да оплете в маркетинговите си мрежи терапевта закупил апарата, то и двата субекта започват да ползват маркетинговите послания зададени от производителя, респективно дистрибутора. В течение на употребата на апарата, когато терапевта вече има достатъчното наблюдение върху реалната му ефективност,  той продължава да емитира маркетингови послания към своите крайни клиенти по същия начин независимо от това дали е доволен или не, защото инвестицията, която не е никак малка е направена и трябва да се възвръща.

В поддържания от мен “Експертен портал за лазерите…”, винаги съм се стремял в аванс на база научни знания и натрупания от мен опит, да ви предпазя или поне да ви намекна в коя технология има реална тежест и в коя нещата са на база ‘трики’ маркетинг. Но както всички знаем, истината рано или късо излиза наяве от само себе си и някои бивши рекламни послания могат да бъдат преосмислени към днешна дата… 

С пускането на пазара на този александритен лазер става ясно, че така наречената им АЛЕКС ръкохватка (на база диод с изместен спектър) не е с така рекламираната ефективност, като тази на истинския александритен лазер. Между другото това не е някаква голяма тайна , защото мълвата за ефекта й върви сред ползвателите й… 

Представянето имено на този модел лазер и по конкретно обявените му параметри ме остави със зяпнала уста… не, че виждам  чудо невиждано, а точно обратно.

Обявените параметри са ми добре познати, защото са идентични с параметрите на апарат, който е бил на пазара преди повече от 10 години, разработка на една несъществуваща вече френска фирма (същия по-късно беше продаван и като немски). Видно е, че и модела на апарата е запазен като име и има само малки визуални разлики в новия облик на кутията и по-големия дисплей с променен интерфейс… Вероятно, дори много от вас вече сте имали възможността да се епилирате с тази технология, защото две вериги студия в миналото ги ползваха за основен лазер за епилация.

В заключение, аз като любител на реалните инженерни и научни новости харесвам фирми, които залагат на силни технологично-развойни екипи. Такива, които могат да се похвалят с някакви реални надграждащи промени във всеки следващ нов модел.  Осъзнавам, че маркетинга е супер важен и успява да вдигне “в космоса” продажбите на всякакви апарати, но вие като крайна потребители се замислите за чия сметка. 

PS: Имената на фирмите са нарочно пропуснати.

Моля, сподели с бутона долу 🙂 

СПОНСОРИРАНА РЕКЛАМА