Тактика за избор на лазерно оборудване

В последните години се наблюдава значително нарастване на търсенето на разкрасителни процедури, базирани на лазерни апарати. От друга страна липсват задълбочени познания за адекватен избор от съдържатели на клиники и студия на новонавлизащите лазерни системи и тяхното въздействие и ефект върху тъканите на човешкото тяло. Оказва се, че най-важните фактори при избор на продукт са рекламата и препоръката на търговските фирми и техните “консултанти”, които в повечето  случаи гонят единствено търговския си интерес, без да се отчита, че нововъведенията в тази област се появяват постоянно. Кои критерии при избор на лазерна система трябва да имаме предвид и кои са по-малко значими?

За съжаление, съвсем не всички фирми, търгуващи с лазери предоставят коректна информация за своя продукт и след покупката на лазера може да се окаже, че параметрите на неговото лъчение съвсем не отговарят на това, за което той ни е бил продаден.

Лъчението на лазерите позволява да се решат прецизно много естетични проблеми, като розацея, хемангиоми, съдови звезди, разширени вени, различни пигментации,  също така мелазма, бръчки, стрии, белези; да се провежда епилация, лечение на акне, лазерен пилинг на кожата и отстраняване на нейни образувания, дълбок термолифтинг. Всичко това е само малка част от задачите за решаване, които са по възможностите на лазера.

 

Лазерен пилинг

 

Механизмът на въздействие на лазерното лъчение върху биологичните тъкани се определя преди всичко от продължителността на облъчването. При типичните за съвременните лазери стойности на повърхностната плътност на лъчистата енергия  от 1 J/сm2 до 1000 J/сm2 и продължителност на импулса от секунди до фемтосекунди, повърхностната плътност на лъчистия поток. Широка популярност е добила следната условна класификация на ефектите на лазерно взаимодействие с тъканите.

– фотохимичен ефект –  ∆t >1s

– топлинен ефект – 1ms < ∆t < 1s

– фотоаблация – 1ns < ∆t < 1ms

– аблация на тъканта чрез образуване на плазма и фоторазкъсване – ∆t<1ns

 

Взаимодействието на лазерното лъчение с тъканите зависи както от свойствата на лазерното лъчение (дължина на вълната, мощност и енергия, времетраене на облъчването), така и от оптичните параметри на тъканите, техния строеж, физични и химични свойства.

Важни аспекти при избора на подходящ лазерен апарат са: енергията в лазерния импулс (или средната оптична мощност), размерът на максималното работното петно, консумативите, използвани в процедурите, гаранционния и след гаранционния сервиз – необходимо е всички тези неща да се вземат под внимание при избора. Но главни ориентири трябва да са – ефективност, безопасност, безболезненост на процедурата.

Ресурсът на апаратурата  (гарантирано количество импулси, когато лазерът е импулсен или живота на лазерния излъчвател, когато е от типа CO2 или диоден) е важен, тъй като колкото по-голям е този показател, толкова по-дълго той ще ни служи. В противен случай ще се наложи доста често да се сменят скъпоструващи елементи, цената на които може да е значителна.

Трябва да се знае, че ефективността на процедурите пряко зависи от „прагови” процеси на лазерното лъчение, което означава, че без да са достигнати дадена енергия на лазерното лъчение на единица площ (fluence), дължина на вълната (“цвета” на лазерното излъчване) и време на облъчване, търсеното биофизично въздействие няма да се случи. Но не всички лазерни апарати отговарят на тези изисквания, само доказали се производители имат възможност да използват скъпоструващи патентовани технологии.

Мощностният капацитет на една лазерна система се измерва или с максималната енергия на лазерния импулс или със средната оптична мощност. Често когато системата е „слаба” се спекулира с параметъра “енергия на единица площ” (fluence, J/cm2), което е крайно некоректно, защото разпределението на енергията на един лазерен импулс във фокуса на петно с диаметър 1мм може да достигне 200-300 J/cm2, а когато този същия импулс е в петно 15мм “fluence”, a да е 20 – 30 J/cm2 (тук зависимостта е квадратична [x2] и два пъти повече енергия на единица площ означава четири пъти повече енергия на лазерния импулс). За яснота като пример ще дам: различен е ефекта, когато режем хляб с острата и тъпата страна на ножа.

Контрола на излъчването е от особена важност за безопасността. Едно несъответствие между зададени и излъчвани параметри може да доведе до трайни последствия, като изгаряния и пигментации. Всички съвременни лазерни системи отговарящи на утвърдените стандарти за медицинска техника, задължително имат вградени следящи устройства за еднаквост на зададените на апарата параметри с тези на неговия изход, като мониторинга се осъществява от микропроцесорно управление и при най-малка разлика системата автоматично блокира. Гарант за наличие на подобни вградени технологии са сертификатите за произход и съответствие, придружаващи системата, както и качественото и редовно сервизно обслужване.

Доброто охлаждане на кожата свежда до минимум нейното увреждане и позволява да се използва енергия с по-голяма мощност. Понастоящем съществуват три начина за охлаждане на кожата при провеждане на светлинни процедури: с помощта на криогенни вещества под формата на спрей, въздушен и контактен. Най-безопасно е контактното охлаждане, при което по време на цялата процедура се запазва контакта на охлаждащия накрайник с кожата, през сапфирен кристал.  Сапфирът, имайки най-голямата топлопроводимост сред прозрачните материали, отвежда добре излишъка на топлина от кожата по време и след проникването на лазерния импулс. Постоянният контакт на сапфира с кожата осигурява достатъчно време за дълбоко охлаждане, предотвратявайки по този начин изгаряния. Други оптични материали, които се ползват са кварца и флинтовите стъкла, но те с физико-химичните си свойства са доста по-лоши проводници на топлина. Необходимо е да се отбележи, че системите със сапфир по правило са по-скъпи от тези, в които се използва кварц и стъкло.

Използването на охлаждане със студен въздух дава повече гъвкавост, защото охладителите са автономни и могат да се използват и с други налични системи. Колкото по-добра защита на кожата от прегряване осигурява апарата при използване на високи мощности, толкова по-безболезнена ще бъде самата процедура. Доброто охлаждане, редуцирайки болката е залог, че пациента ще дойде на следваща процедура и непременно ще препоръча Вашата клиника на свои познати.

Поради факта, че лазерът е сложна техника, съчетаваща оптични и електронни компоненти, редно е фирмата доставчик да е специализирана в лазерните технологии. Това, че фирмата от която пазарувате е специализирана в продажбата на лазерно оборудване е знак, че ще получите и качествен гаранционен и следгаранционен сервиз. А квалифицираните специалисти в оптичните технологии са малко и се броят на пръсти. Добра идея за гарантиране с каква фирма имате работа е изискването на доказателства за техническото оборудване, като измерители на оптическа мощност и енергия на лазерните импулси, без които е невъзможно поддържането в оптимални параметри и сервизиране на апаратите. Издадените сертификати от няколко дневни квалификационни курсове за поддръжка на апаратите от фирмата производител не ги прави лазерни специалисти, тъй като те се дават на всеки изслушал курса. Неадекватната намеса при техническо обслужване може да доведе до повреда на скъпоструващи оптични елементи, достигащи до половината от цената на лазера.  Друг неблагоприятен вариант е връщането на апарата във фирмата производител, като имайки предвид габаритите и теглото на апарата това може да ви коства сума от порядъка на 1000 евро за транспорт, като от друга страна това е съпроводено и с дългосрочно  прекъсване на дейността. Липсата на познания от “специалистите”, обслужващи лазерния апарат би направила системата опасна, дори при рутинна смяна на консуматив.

С описаните препоръки се дават най-важните насоки при избор на правилния апарат. Широката гама от лазери за различните терапии не позволява по-голяма конкретност, за това сигурен начин да избегнем погрешно загробени средства е да се търси високо квалифицирана консултация.

Моля, харесайте или споделете, ако информацията е представлявала интерес за вас

СПОНСОРИРАНА РЕКЛАМА