Лазерни системи тип платформа – много приложения, слаба ефективност на терапиите

Статията е публикувана: “Портал за лазерите в естетиката и медицината” Януари 2017

 Естествено е желанието да имаме един лазерен апарат и той да покрива колкото се може повече естетични приложения. Това е възможно, но за сметка на слаба ефективност. Лазерни системи от типа сменяеми ръкохватки дават от 4 до 10 пъти по-ниски параметри в сравнение с апаратите, в които лазерния източник е поместен в самото тяло! Тези огромни разлики в характеристиките неизменно рефлектират в крайните резултати и на практика такива “лазероидни” системи може да бъдат сравнени с морското свинче, което нито е морско, нито е свинче.

Идеята за импулсно захранване, поместено в тялото на апарата, към което с външен конектор да добавяш светлинни ръкохватки е възприета от много фирми заради привидната атрактивност, че “те могат всичко”. Твърдението, че един лазерен източник, поместен в ръкохватката, с априори  ниски параметри се справя добре с терапиите, може да чуете само от лица,  които не са пипвали “истински” лазер и не могат да направят обективно сравнение … или от лекари, които са материално заинтересовани някъде по веригата. Не е нужно да се залъгваме, хората от бранша знаем как понякога един продукт било фармацевтичен или технологичен се бута напред, залагайки на маркетинг и последващи печалби, а не на научно-изследователски достижения. За капак тези лазерни ръкохватки са с несменяем консуматив и се заключват на определен брой импулси, превръщайки ви в абонат на въпросния доставчик. 

Ще направя един бърз експертно-технически обзор какво точно куца при “лазероидните” апарати с много ръкохватки за различни терапии: 

Стартирам с епилацията. Въпреки, че апарата се води лазер, на практика лекичко, завоалирано получавате фотоепилатор на база IPL флаш лампа. Честито! Ако ви се предложи александритна лазерна ръкохватка, знайте тя или е диодно менте на 755 nm или александрит с  едва мъждукащи параметри с работно петно до 8 mm, които са смешни  в сравнение с истинските александритни апарати, работещи със спотове над 20 mm.

Какво се случва при подмладяващите терапии или както е модерно да се наричат антиейджинг за лице, шия и тяло, както и при заличаването на белези, стрии и бръчки.

Използват се три типа светлинни или лазерни технологии, завоалирани зад много гръмко звучащи имена. Първият тип е на база IPL светлинни глави с филтри. Мисля, че тук няма нищо за коментиране, дори най-евтините китайски IPL-и могат да ги правят! Вторият тип е на база неаблативен (коагулативни)  Er:glass лазер, който генерира в интервала 1540 – 1560 nm, естествено и тук ръкохватката носи някакво засукано име. При тях лъчението минава през една матрична леща, която фокусира снопа в множество дребни точици и тъканта се коагулира в микро конуси. Проблемът при този тип ръкохватки е, че фракционите спотове са относително големи и с нееднородна  енергия, поради гаусовото разпределение на интензитета на лазерното лъчение, или с по-прости думи в центъра точките са с по-голяма енергия отколкото в периферията, което води до неравномерност на терапията, а и като цяло енергията в такъв микро спот е нищожно малка (разбирайте в стотици пъти) в сравнение с истинските модерни неаблативни лазери от сканиращ тип.

Всичко написано за неаблативните ръкохватки е валидно и за аблативните ръкохватки на база Er:YAG лазер, излъчващи на 2940 nm! Оставащите от процедурата бели точки по-тъканта са една илюзия за терапия, която може лесно да бъде разкрита с просто прокарване на навлажнен пръст. Само за сравнение при истинските аблативни фракционни процедури се стига и до кървене!  

Ръкохватките за съдове са на база IPL с жълто-зелен филтър (коментарът е излишен) или на база дългоимпулсен Nd:YAG лазер-че, което сравнено с истински лазер дава 45 пъти по-малко енергия и от там следва, че успеваемостта ще е само при непретенциозните тънки съдове.

Какво се случва при премахването на татуировките и пигментните? Знаем, че за тях лъченията трябва да са късо-импулсни, тоест Q-switched лазер, с голяма пикова мощност и поне две дължини на вълните (цвята). Какво ни предлагат ръкохватките: 4 до 5 пъти по-дълги импулси в сравнение със стандартен Q-switched лазер и толкова пъти по-малко енергия в импулс. Лъченията са максимално две: на 1064 nm и на 532 nm. Заради ниските енергии, работните спотове са малки и силно нехомогенни с много енергия в центъра и малко в периферията. В резултат такава лазерна ръкохватка би била що годе добра само за премахване на перманентен грим.

Всички тези недостатъци при лазерите от типа платформа с ръкохватки си имат своето по-дълбоко техническо обяснение и е съвсем нормално параметрите им да са многократно по-ниски. Прави впечатление, че от брошурите на такива апарати, дори и за лазерни специалисти като мен, е трудно да се добие представа какви точно са истинските им характеристики. До тях може да се стигне само след сложни калкулации по физични формули, използвани в лазерната техника. Изводът е, че всичко това са прави ,за да бъдат заблудени лекарите, които нямат нужната техническа грамотност.  Същата е и причината всяка една терапия с дадена ръкохватка да носи собствено патентовано име, което завоалира пряката аналогия с процедурите, изпълнявани от лазерите с високи параметри!

Едно отлично решение, в което да имате високо качество на процедурите с възможност за голяма функционалност, дава фирмата Quanta system Spa.  В тяхната LIGHT EVO серия, лекарят може да конфигурира лазерния апарат така, че за истински важните му приложения да получи най-висок клас характеристики на лазерното лъчение с вградени в тялото мощни лазерни източници за терапии като: максимално ефективна епилация с 755 nm и 1064 nm включително тяхното миксиране; премахване на пълноцветни татуировки и пигментации с трицветен Q-switch или PICO лазер с KTP -532 nm, Ruby -694 nm, Nd:YAG -1064 nm; премахване на съдови проблеми с дълго-импулсен Nd:YAG и KTP лазер;  най-модерните лазерни технологии за подмладяване и борба с белези и стрии, включително плазмен фраксел и много, много други. Всички тези терапии са с несравнимо ниво спрямо тези, които получавате от системия тип платформи. Но все пак, ако търсите максимална функционалност от един апарат, то LIGHT EVO серията предлага конзолен конектор, към който за секунди може да включите всичките познати лазерни и светлинни ръкохватки, чиито параметри и разнообразие са точно такива каквито и при апаратите тип платформа.

Невероятното при LGHT EVO серията е, че позволява да получите до 12 типа лазерни лъчения на топ ниво и още 6 лазерни и светлинни лъчения от ръкохватките, което прави технологията истинско научно-техническо достижение без конкуренция при лазерите с медико-естетична насоченост!

 

Mоля, харесайте или споделете, ако информацията е представлявала интерес за вас

СПОНСОРИРАНА РЕКЛАМА