Ерата на диодната лазерна епилация е тук, или да почака още малко?

Ние притежаваме най-новия и ефективен лазер за епилация в България”, ви се набива в главите от всякакви радио реклами, сайтове и статии в лъскави списания. Засукани собственици на модерни клиники и центрове, гордо хвалят своите “косми-чески” апарати.

Пазарната ниша е голяма, космите са много, а и винаги се подхранват от нова свежа растителност. Инвестицията е направена – често стигаща до цената на луксозен автомобил. Ефективен или не, апарата трябва да се хвали и избива, пък и да доведе до заветната печалба.

Ето го и новия хит: “Диодна лазерна епилация от ново поколение” се опитва да си направи място сред утвърдените лазерни и фото космотрепачки.

А горкия краен потребител, отново се натриса на поредния апарат за епилация от “последно поколение”, а те, омразните плевели, пак се появяват, макар омаломощени и поизтънели във войната с мощното лазерно оръжие…

Ако и вие сте от тези, които ползвате модерните методи за епилация няма начин да не сте усетили имено тази тенденция и със сигурност искате да узнаете, до къде се простира истината и от къде започват маркетинговите и рекламни заблуди.

Сигурен съм, че вече ви е втръснало от четене как точно лазерната епилация действа, кога и как се прилага, кога косъма е в растеж и, при кои цветове на косъма и фототипове на кожата е ефективна, колко е трайна и т.н. Тази информация е важна, но до нея лесно може да достигнете от стотиците сайтове на всякакви езици, които предлагат подобен тип процедури.

Имено затова си позволявам да споделя моите знания, които да помогнат в избора към коя технология да се насочат, както крайните клиенти, така и бъдещи инвеститори в подобен лазерен апарат.

Тук сме в полето на висшия пилотаж на лазерното обезкосмяване, защото вече всички знаем, че дебелите и тъмни косми първи се предават от повечето лазерни и фото епилатори. Борбата е с остатъчните фини и по-светли косъмчета , а и също от възможно най-дългия ефект от епилацията с минимален брой на направените процедури, респективно пръснати пари. Имено затова ще погледнем по-надълбоко в новите технологии, коя на какво залага на чисто инженерно-техническо и био-физично ниво.

Набързо ще направя една разбивка на типовете апарати, които се ползват в момента, като ще се спра по-детайлно на диодните лазерни апарати, които бурно се опитват да завладеят пазара.

Фотоепилатори (IPL), те не спадат към лазерните апарати, но ползват същия принцип на фототермолиза. При тях се използва светлината от мощни светлинни лампи, като се филтрира само частта от оптичния спектър, която е подходяща за епилация (650 – 1200 nm). Тези апарати претърпяха бум през изминалите 5 -7 г. опитвайки се да изместят лазерните апарати с тяхната простота, ниска цена и огромните си работни петна, но уви, евтиния оптичен източник на светлина от използваните флаш лампи се оказа с умерена ефективност особено спрямо все повече набиращия мощ александритов лазер.

Nd:YAG (дългоимпулсен) лазер, любим на центровете с дерматологична насоченост поради множеството си допълнителни приложения. Заради по-слабото поглъщане на неговото лъчение (1064nm), той е добър за работа с тъмни косми и кожи, но ниско ефективен при по-светлите и тънки косми. Имено, затова процедурите се изпълняват с по-големи енергии на единица площ (FLUENCЕ), което го прави и доста болезнен.

Александритов лазер (755 nm). Тежката артилерия в лазерната епилация. Той е една подобрена версия на първите лазери за епилация на базата на Рубинов лазер (694 nm). Скъп като стойност и изискващ поддръжка и честа подмяна на съпътстващи консумативи. Доказал се е със своята ефективност. Този тип лазери имат завидна история в борбата с космите, но това не ги прави стара технология, защото при тях се наблюдават непрекъснати промени по отношение на тяхната мощ и прилагане на нови модулационни методи. Повечето научни публикации, дават сериозен превес на неговата ефективност в епилацията спрямо другите типове апарати.

Стигнахме и до новия претендент “Диоден лазер”, като казвам нов имайте предвид, че и той вече навъртя десет години на бойното поле с космите, и ако някой си мисли, че мощните диодни лазери са измислени за борба с вашите косми, много, ама много грешите. Простата истина е, че индустрията е дала мощни, компактни диодни лазери, защото те са модерния начин за оптическо възбуждане на всички свръх мощни лазери използвани за обработка на метали и за военни цели, и самата им дължина на вълната – 808 nm, не случайно е такава, защото там е пика на абсорбция. Често може да видите епилационни лазери и с близки дължини на вълните в диапазона 800-810 nm., става въпрос пак за същите диодни лазери, но работещи при различни термични условия. Мощни диодни лазери има генериращи и на други дължини на вълните като: 940, 980 1470, 1550 nm, но пък те не са подходящи за епилация.

Интересен е факта, че размерите на лазерния полупроводников излъчвател (БАР) е с големината на телботче от ученическа тетрадка и то дава оптическа мощност в порядъка на 80-120 Вата, за целите на лазерната епилация се ползват съвкупност от няколко подобни излъчватели наричани лазерно диоден стакс (матрица). Колко ще е крайната мощност на диодната лазерна система за епилация, зависи от количеството използвани лазерно-диодни излъчватели във вградената в апарата матрица, като тя варира от 500 – 2000 Вата.

Малките размери на генериращата лазерна матрица дават възможност тя да бъде поместена в ръкохватката на апарата, като имено тя носи цялата му иновативност. Лазерната светлина от матрицата се насочва директно навън от ръкохватката провеждайки се през прозрачна оптична среда от изкуствен сапфирен кристал. Всичко останало в диодния лазер за епилация е едно мощно правотоково захранване, циркулационно охлаждане на ръкохватката и микропроцесор с дисплей за контрол на системата.

Както се разбира, високата скъпоструваща технология на лазера за диодна епилация е заключена в матрицата от полупроводникови излъчватели. Към днешна дата такива мощни излъчвателни диодни стаксове с доказано качество и издръжливост се произвеждат само в няколко свръх модерни концерни на фотонната индустрия в Германия, САЩ и Япония, като тяхното качество и ниво е доста изравнено. Имено тези концерни: 4-5 на брой, са и основните доставчици на десетките, дори стотици фирми производители на лазерни системи за диодна епилация. Оказва се, че чисто технически от най-скъпоструващите марки до такива с по-нисък имидж (изключвам тези, които ползват диодни стаксове ментета) се различават само в периферните спомагателни възли, като в конкуренцията им се залага на външна визия на апарата и мощни маркетингови трикове.

За разлика от другите лазерни апарати за епилация, повечето мощност на апарата не води до по-голям интензитет на единица площ, респективно енергия на единица площ (FLUENCE), защото както споменах, повечето мощност винаги е за сметка на добавени нови излъчвателни елементи, които увеличават излъчващата площ. Следователно, колкото и да е мощен лазерния апарат винаги дава приблизително еднакъв максимален FLUENCE и повечето мощност единствено вдига размера на работното петно и скоростта за извършване на процедурата, но не може значително да се повлияе върху крайната й ефективност.

Причината диодните системи за епилация вече десет години да си проправят път сред конкурентите е, че по принцип диодните лазери са непрекъснат във времето източник на лазерна светлина и техния интензитет (респективно мощност) е константен във времето, докато и трите гореспоменати типа апарати за епилация (Nd:YAG, IPL, ALEX) са от импулсен тип, тоест могат да доставят огромни светлинни импулси за много кратко време. Докато при диодните, за да се акумулира същата енергия са необходими дълги експозиции. Знаем, че лазерната и фото епилация се осланят на ефекта “селективна фототермолиза”, тоест оптичната енергия след поглъщането си от пигмента меланин, намиращ се в косъма се преобразува в топлинна енергия причиняваща трайни промени в жизнените му функции. Разковничето е, че при импулсните типове апарати, този процес е в рамките на няколко милисекунди, докато при непрекъснатите той достига до стотици милисекунди. Логично е при такива дълги във времето процеси освен процеса на фототермолиза, която загрява космените структури да започне и процес с обратен знак на топлоотдаване (изстиване) към околната на косъма тъкан, което води до по ниски термични нива на въздействие и от там до намаление на епилационния ефект.

Основен момент даващ тласък на развитието на диодните лазерни епилационни апарати е прилагането на един нов модулационен режим познат като SHR. Както вече споменах диодния лазер е от типа непрекъснати източници на светлина, но тяхното лъчение изкуствено може да бъде накъсвано посредством спиране и пускане на преминалия през полупроводниковия преход електричество. При този режим, лазерната диодна матрица генерира на предварително зададена максилмална мощност за интервал от 5 до 40 ms, а след това прекъсва излъчването си за по-дълги интервали.

Като това се повтаря от седем до петнайсет пъти в секунда. Какви точно продължителности на импулсите и каква честота да се избере е въпрос на настройка на апарата в зависимост от фото типа и цвета на косъма на пациента. Предвид релативно високата честота на повтаряемост 7 – 15 пъти в секунда, SHR епилацията се извършва с непрекъсното движение на манипулатора върху зоната, която се третира, като за подсигуряване, че навсякъде е попаднало лазерен импулс зоната се минава няколко пъти. Този модулационен режим е въведен от една от известните фирми, като носи патентованото наименование Super Hair Removal – SHR. Същата технология вече се ползва във всички диодни лазери за епилация, като тя просто носи различни имена като: “Flaying Mode”, “Moving Mode” и др. Този тип епилация се прилага с прозрачен гел способстващ бързото движение на манипулатора върху кожата, като допълнително гела подобрява и отнемането на топлината.

Какво е различното при SHR технологията?! При нея се залага на поредица от ниско енергийни импулси с честота от 7 до 15 повторения в секунда, които имат за цел да загреят цялата дермална тъкан обект на епилацията, като тя достига едно термично равновесие на температури от около 45-50 градуса, които са близки, но все пак под прага на топлинна увреда. Последващите оптични импулси, поддържат тъканта в този безопасен за нея термичен интервал и същевременно поради по-голямото поглъщане от космените структури (поради наличието на повече меланин), те прескачат макар и с малко прага, при който има необратими за жизнената функция на косъма въздействия и те погиват. Ценното при SHR технологията е, че се работи в такива термични диапазони, при които драстично се намалява болката, особено когато се правят първите процедури, когато космите са много.

Намалената болезненост, при SHR технологията е безспорна, друг е въпроса за нейната ефективност. Факта, че епилационните процеси се случват близко до прага, тоест температурата едва превишава критичната точка, след която космения фоликул спира жизнените си функции, ни навежда на мисълта, че това може да не е валидно за всички косми, особено ако те са по -светли, по-тънки или са разположени в по-голяма дълбочина. Подобни разсъждения ме карат да мисля, че и тук ефекта ще е предимно за космите, които така или иначе лесно падат и с всички останали светлинни апарати. Но както всички знаем, истинския тест за ефективност е обратната връзка от коректно проведените епилационни процедури на достатъчно голям брой клиенти/пациенти. Имено по подобен начин преди време се развенча и мита за така голямата ефективност на ЕЛОС технологията.

Като споменах ЕЛОС апаратите, интересно е да се знае, че и те като SHR технологията разчитат на фототермолизни процеси съчетани от първоначално подгряване на тъканта, но не от самото лазерно лъчение, а от допълнително приложено радиочестототно подгряващо тъканта въздействие.

Към днешна дата има и няколко фирми, които залагат освен на популярните лазерни диоди в диапазона 800-810 nm и на мощни диодни матрици генериращи на 760 nm. Тук определено се търси близост до заветната дължина на успешно доказалия се александритов лазер генериращ на 755 nm. Тенденцията да съвпада с дължината на вълната на александрита е по-скоро маркетингов напън да се стигне заветния успех, дори опит да бъде заблуден крайния потребител какъв точно лазер се ползва.

Поглеждайки обективно дали диода е на 760 или 808 nm чисто абсорбционно разликата е несъществена, но остава по важния проблем, който го отличава от александритовите лазери, а именно диодния лазер не може да “изсипе” голямо количество енергия за един кратък интервал от време. Погледнато чисто инженерно използването на диоди генериращи на 760 nm, има много минуси, тъй като тези стаксове са много далеч от мощностите достигани от тези генериращи в интервала около 808 nm. Друг минус е, че те нямат и този работен ресурс и ще се наложи да подменяте най-скъпоструващата част от лазера доста често.

Интересни и важни чисто технически особености при покупка на диоден лазер, е че те реално са най-ефективния източник на лазерно лъчение и консумират най-малко енергия от всичките си конкуренти използвани за епилация. Отнесено към другите лазери, диодните лазери имат и огромен експлоатационен ресурс, но това е вярно само и единствено, когато те работят в непрекъснато включен режим. В действителност при епилация лазерния диод работи в най-неблагоприятния режим на непрекъснато спиране и пускане формиращо епилационните под импулси. Такива режими силно увреждат полупроводниковата им структура и тя доста по-бързо се разрушава губейки първоначалните си мощности характеристики. Неприятното е, че процеса е необратим, и ако искаме да върнем лазера в първоначалните мощностни параметри трябва да се подмени целия лазерен излъчвател със самата ръкохватка, а това е най-скъпо струващия възел в целия лазер. Тоест, тук консуматива ни се явява самата диодна матрица, а не една евтина флаш лампа, както е при другите типове епилационни лазерни апарати.

Друга техническа особенност е, че диодните лазери са лишени от възможността да има директен контрол в реално време на изходните параметри, защото светлината от диодите директно бива насочена към кожата, без да минава през контролиращи процеса обратни връзки.

Подобно при IPL апаратите така и при диодните, циркулационното контактно охлаждане, което редуцира болката при епилация се използва и за охлаждане на лазерния излъчвател, което със сигурност води до по-високи стойности на температурата на охлаждащата течност, което определено води и до повече болка.

Искам да спомена и за някои маркетингови трикове, които се прилагат от конкуриращите се фирми, като например вписване в брошурите на консумираната електрическа мощност от диодната матрица, а не на излъчената от матрицата оптическа мощност. Това води до изкарване на апарата като по-мощен от конкурентния. Друг трик е използване на смесени технологии с различни други въздействия и последващи десетки патенти, които гръмко се афишират като нещо велико, а както знаем патента е гаранция за някаква нова идея, но не и за нейната практическа стойност и истински доказани качества!

За улеснение на читателите, ще направя едно кратко резюме на разбираем език и ще изложа изводи, до които съм достигнал, както като специалист по медицински лазери, така и като представител на фирми предлагащи всички по-горе споменати типове апарати за епилация, а дори и като човек, който ги е изпробвал върху себе си: диодните лазери са бъдещето, но към днешна дата най-ефективните апарати ползвани за епилация са на база александритови лазери. Предвид стремглаво напредващите технологии, искам да отбележа, че твърдението ми е валидно към днешна дата – началото на 2016 .г и не гарантирам, за верността му в следващите няколко години.

 

Моля, харесайте или споделете, ако информацията е представлявала интерес за вас

СПОНСОРИРАНА РЕКЛАМА