Видове лазерни апарати при третиране на капиляри и вени

Статията е публикувана: “Арена на красотата” брой 27, Септември 2012

Проблемът с видимите капиляри и вени е често срещан. Причините за тяхната поява  могат да бъдат различни, от излагане на неблагоприятни атмосферни условия, като студ, до вътрешни здравословни проблеми, на които те се явяват вторичен белег.  Те представляват естетичен проблем и са особено неприятни, когато са на лицето и откритите части на краката. Козметичните фирми рекламират продукти уж решаващи този проблем, но след дълги месеци на прилагане на скъпо струващи кремчета се вижда, че ефекта клони към нула, но прилагането им продължава на принципа “надеждата умира последна”. Хубавата новина е, че за тези васкуларни проблеми съществуват конкретни видове лазерни апарати, които решават проблема и то моментално.

Лъчението от различните типове лазери позволява да се решат прецизно много естетични проблеми, като розацея, хемангиоми, съдови звезди, разширени вени, различни пигментации,  също така мелазма, бръчки, стрии, белези; да се провежда епилация, лечение на акне, лазерен пилинг на кожата и отстраняване на нейни образувания, дълбок термолифтинг. Всичко това е само малка част от възможностите на лазерните апарати в медицината.

Механизмът на въздействие на лазерното лъчение върху биологичните тъкани се определя преди всичко от продължителността на облъчването (∆t), интензивността на светлината и неговия спектрален диапазон (“цвят” на лъчението). Широка популярност е добила следната условна класификация на ефектите на лазерно взаимодействие с тъканите.

– фотохимичен ефект – ∆t >1s

– топлинен ефект – 1ms < ∆t < 1s

– фотоаблация – 1ns < ∆t < 1ms

– аблация на тъканта чрез образуване на плазма и фоторазкъсване – ∆t<1ns

Едно от най-важните приложения на топлинния ефект в дерматологията е лазерната фото-коагулация. Принципът на действие се основава на способността на хемоглобина и оксихемоглобина селективно да абсорбират светлинни вълни с определена дължина от видимия (жълто-зелен) спектрален диапазон, вследствие на което настъпва загряване и фотокоагулация на кръвоносните съдове, водещо до тяхното спояване и спиране на кръвните потоци течащи в тях.

Този тип въздействие се явява перфектната възможност за третиране на проблеми като:“винените петна”, телеангиектазии, розацеята, звездовидна ангиома, точковидна ангиома (виж фиг. 1). Само от “винени петна” страдат около 0.3 % от хората  и те представляват малформация на кръвоносните съдове в кожата, където капилярите са с многократно уголемени размери (повече от 50 пъти) в сравнение със стандартните 6 µm в диаметър за капиляри в кожната тъкан. Прекомерното количество кръв, носено от ненормално уголемените кръвоносни съдове, причинява червеникаво оцветяване на кожата. Лазерната фото-коагулация се явява терапията даваща най-добър ефект. Интересното е, че резултата е моментален, наподобяващ чудо, като на третираното място има моментална реакция като съдовете се свиват и променят цвета си.

Фиг. 1 Ефект след третиране на хемоангиомни заболявания с жълтата светлинна лазерна линия на CuBr лазер.
Фиг. 2 Лазерен апарат за премахване на васкуларни малформации

Предпоставка един лазерен апарат да е подходящ за премахване на васкуларни проблеми е неговото лъчение да е в жълтозелената област, тоест да се абсорбира от хемоглобина и оксихемоглобина и в същото време да е с минимално въздействие спрямо останалите хромофорни съставки в кожата като: меланин, вода и др. Теорията показва, че лъчението с дължина на вълната 577 nm (жълт цвят) е в пика на поглъщане на оксихемоглобина. Лазерните апарати за премахване на васкуларни проблеми добили най-голяма популярност в световен аспект са: КТП (дълго импулсен) лазер, багрилния лазер (Dyе laser) и CVL (виж фиг. 2).

КТП лазер е жаргонното наименование на Nd:YAG лазер генериращ на втора хармонична, като същия тип лазер може да се срещнат и под името “green laser”. Този тип лазери генерират в зелената област на спектъра (532 nm) и те са подходящи за лечение на по-повърхностни васкуларни проблеми поради своята по-висока “агресивност” към околната здрава кожна тъкан. Тук трябва да направим едно важно разграничение между двата типа дълго-импулсен и късо-импулсен КТП лазер, като втория е подходящ за премахване на пигменти, а приложението му върху съдове би довело до тяхното „взривяване”, което е недопустимо!

Багрилните лазери (Dyе lasers) са уникални с това, че могат да бъдат настроени да излъчват в по-широк диапазон 570 – 595 nm  в жълтите нюанси на спектъра, което го прави идеален като източник за тези приложения, но пък е доста скъп и не технологичен от производствена гледна точка, което към днешна дата го прави доста рядко срещан продукт във фирмените продуктови листи.

CVL (Copper Vapor Laser) лазера и по-точно по-съвременния му вариант CuBr лазера е апарата, който претърпява ренесанс в приложенията си за лечение на васкуларни заболявания. Излъчваната от него жълта лазерна светлина (578 nm) е повече от перфектна за васкуларни проблеми, като го прави особено ценен за лечение на „винени петна”. Интересен факт е, че CuBr лазера е патентован в България и технологията е трансферирана в Австралийски и Южно Корейски фирми и е наложен пазарен продукт в страни като Япония, САЩ, Австралия и целия азиатски пазар.

Освен апарати базирани на лазерно (кохерентно лъчение), реално в много клиники се ползват и не-кохерентни светлинни апарати от типа IPL, които са многократно по-евтини от лазерите. Приложените жълто-зелени филтри на оптичните им накрайници при IPL-ите, не могат да подсигурят нужната наситеност на интензитета на исканата за терапията жълта светлина на единица площ, което ги прави неконкурентни на описаните по-горе лазерни апарати. Поради тази причина приложенията им се ограничават единствено, за най-фините и плитки капилярни зачервявания от типа на розацеята и то след множество процедури. Оставяме на коректността на лекарите ползващи IPL- и да разясняват, че използваната от тях техника е далеч от стандарта за третиране на васкуларни проблеми.

До тук описаните лазерни и IPL апарати следваха плътно теорията на биофизичните въздействия на светлината и абсорбционните способности на съдовете и хромофорните съставки в тях. Интересен и много парадоксален е фактът, че сред най-използваните апарати за лечение на васкуларни проблеми в момента и то в световен мащаб са вид лазери, чиийто спектър на лъчение е далече от кривите на поглъщане на хемоглобина и оксихемоглобина, а имено дълго-импулсния Nd:YAG лазер излъчващ в близкия инфрачервена област (1064 nm). Биофизичната логика на успешното приложение на този вид лазери, идва от факта, че тяхното лъчение се поглъща доста по-слабо от меланина, който се съдържа в кожата и умерено се абсорбира от хемоглобина и оксихемоглобина. Когато въздействие с такава лазерна светлина се приложи в един по-продължителен импулс се оказва, че съдовете са достигнали температура на коагулация породена от фототермолизата, а обкръжаващата околна тъкан е останала далеч по „студена”, тоест не сме въздействали върху нея. Точно тази липса на въздействие в околната тъкан позволява на това лъчение да е подходящо за третиране на по-дълбоките и по-дебелите (до 3-4 мм) съдови промени, които са под формата на единични венички или синкаво-червени мрежи най-често по краката. Друго предимство на този тип апарат е, че съчетава и допълнителни функции, като лазерна епилация и фото-подмладяване, а и лесно би могъл да бъде надграден до КТП лазер, което го прави доста универсален и подходящ като първа инвестиция за лекарите занимаващи се с естетична медицина. 

Подходящия лазерен апарат генериращ нужното лъчение е необходимото, но не достатъчно условие за успешното премахване на нежелани съдови образувания. Третирането на съдове е много прецизна процедура изискваща голяма практика на опериращия специалист, като най-важния момент е точния подбор на параметрите на лазера спрямо нуждите на терапията и кожата на пациента. Неправилната настройка на апарата в най-добрия случай би довела до липса на ефект от процедурата, а в най-лошия може да се стигне до изгаряния, пигментации, разкъсване на съдове, дори до дълбоки незаличими белези. Впечатление прави, че сред най-рекламиращите се клиники прилагащи имено тези процедури има такива със съмнителни лазерни или други светлинни апарати, което крие огромни рискове. Моят съвет е преди подлагане на подобно лечение внимателно да се проучи рутината и качествата на апаратурата, с които разполагат специалистите. Като те за жалост в България не са много, но гарантирано има поне по един в големите градове като София, Пловдив и Варна. 

Моля, харесайте или споделете, ако информацията е представлявала интерес за вас

СПОНСОРИРАНА РЕКЛАМА