Как фотоепилацията да има най-добър ефект и как да изберем качествен IPL апарат

Статията е публикувана: “Арена на красотата” брой 35,  Декември 2010


 От какво зависи ефекта от фотоепилацията и как да изберем най-добрия апарат? На тези въпроси много малко хора се наемат да отговорят. В тази статия ще дам някои насоки при избора на IPL апарат (фотоепилатор), като няма да се спирам на конкретни марки и модели, а ще направя обзор на важните технически и биофизични свойства, на които трябва да обърнем внимание при избора, което ще ни гарантира, че имаме качествена, ефективна и най-вече безопасна техника, и то на разумна цена.

За тези от вас, които все още не знаят, IPL или както е по-познат като фотоепилатор, е съкращение от първите букви на Intensive Pulsed Light (интензивна пулсираща светлина). Технически най-общо IPL апаратът може да бъде сравнен с една голяма мощна светкавица на фотоапарат. В действителност използваните в тях, т.нар. “флаш лампи” са добре познати от десетки години и сме виждали тяхната светлинна мощ в мигащите нощем светлини на самолетите или в по-слабия им вариант при фотоапаратите. Също така, тези флаш лампи са един от елементите при някои типове лазери, ползвани в естетичната медицина, например Александритовия и Nd:YAG лазера. Ценното на този тип лампи е, че те са мощен източник на светлина в спектралната област от 300 nm до 1200 nm, което ще рече, че те включват както видимата така и близката инфрачервена област, а също така и UV лъчение от тип А.

Именно изобилието на мощна, широко-спектърна светлина, произведена от флаш лампите е в основата на създаването на IPL технологията. Идеята да се постави оптичен филтър на пътя на това лъчение и да се пропусне единствено лъчението, нужно за дадена терапия идва от медицинското направление на най-голямата фирма за производство на лазери в света, като абревиатурата “IPL” е тяхна запазена марка.

Универсалността на апарата идва от факта, че лесно с подмяна на филтри или на цели манипулатори, съдържащи различни филтри може да “отрежем” от спектъра искания светлинен диапазон, който да въздейства върху дадена хромофорна съставка и да постигнем процеса фототермолиза, нужен за терапията. Така например диапазона за фотоепилацията е 650-1100 nm, където се въздейства на меланина. За премахване на капилярни мрежи се пропускат жълтите цветове, тъй като там поглъща хемоглобина и оксихемоглобина, с минимално въздействие върху меланина. Синия спектър пък се ползва за получаване на фотодинамичен ефект върху бактериите, предизвикващи инфекции при акне и т.н.

След направената ретроспекция на IPL технологията е ред да се спрем по-конкретно на по-важните характеристики, на които трябва да обърнем внимание, като ще прескоча формите на апаратите, които вече наподобяват летящи чинии и дисплеи с големина на “домашно кино”.

За разлика от първите IPL-и, където параметъра Fluence (енергия на лъчението на единица площ) не надхвърляше 25 J/cm2, сега за мощен апарат е прието да поддържа интервала 20-50 J/cm2, като тук става дума за неговите приложения в обезкосмяваното. Причината този интервал да се измести нагоре е в охлаждането, на което ще се спра след малко. Fluence над 50 J/cm2 е практически неприложим, защото такива енергии водят до термични изгаряния и апарати, чиито технически параметри залагат на по-голяма мощност, целят единствено рекламен ефект от уж големия му потенциал. От друга страна, тук е мястото да спомена, че апарати с ниски нива на енергии ~ 5 J/cm2, каквито са тези за домашна употреба, не достигат исканите прагове за епилация, но пък имат достатъчно енергия за биостимулационни процеси, които чудесно ще подпомогнат растежа на ново и по-здраво окосмяване, т.е. ефекта от епилация ще е абсолютно противоположен – окосмяването ще се увеличи значително. До същия този ефект води и когато един IPL работи с вече изтекъл ресурс на флаш лампата, т.е. с намалена мощност.

Охлаждането е един от най-важните параметри на модерния IPL. При хубавите апарати то е от смесен тип и съчетава въздушно охлаждане с вътрешно циркулационно водно охлаждане и термо-електрични пелтие елементи. Като изключим чисто техническата причина, касаеща отвеждане на топлината от флаш лампата, охлаждането има една много по-важна задача, а именно да отведе топлината, генерирана в нашата кожа от фототермолизния ефект. Този процес е пряко отговорен за комфорта и нивото на болезненост при процедурите. При по-нискокачествените апарати се разчита единствено на използвания прозрачен гел. Може да ви прозвучи парадоксално, но охлаждането има връзка и с нивото на крайният епилационен ефект. Това се дължи на факта, че добре охладената кожа “носи” на по-големи вкарани оптични енергии, което позволява по-дълбоко проникване на светлината в нея и от там на третиране на по-дълбоко разположените фоликули, естествено без да изгорим повърхностния слой на тъканта. Лесен начин да разпознаем доброто охлаждане е да оставим IPL-а да поработи на празен ход (без да произвеждаме импулси) и след едно известно време ще забележим как натрупания по манипулатора от влагата във въздуха конденз започва да се заскрежава.

Оптичната филтрация на нужната за терапията светлина е един от най-отговорните процеси, защото един некачествен или наранен оптичен филтър може да предизвика пряко облъчване на кожата от ултравиолетовите фракции на флаш лампата. За разлика от обикновените стъкла, които имат свойството да спират UV светлината, при IPL-ите за провеждане на светлината от лампата до кожата се ползват кварцови призми с цел по-добрата топлопроводимост, които за жалост не са преграда за вредното лъчение. Начините, ползвани за филтриране са два: посредством механично поставяне на различни филтърни плаки или посредством вградени в манипулатора несменяеми филтри. При вторите обикновено IPL-а е с повече от една ръкохватка, като всяка се ползва за конкретна или набор от конкретни терапии. По правило, едната е с по-мощна флаш лампа и по-големи работни полета, като тя е за обезкосмяване, а другата съчетава останалите по-известни терапевтични въздействия, като премахване на капилярни мрежи, подмладяване и третиране на пигментации, където размера на работното петно е по-малко, но пък се достигат по-големи оптични плътности.

Няма да се спирам подробно на формирането на основният светлинен импулс и настройките на времената на вътрешните подимпулси, тъй като това е нещо, което е задължително при всички по-съвременни апарати, а техните конкретни стойности са дадени в протоколите, съпътстващи различните апарати и терапии.

До тук засегнахме параметри, които имат пряко отношение към безопасността и ефективността при въздействието, а сега ще се спра на параметрите, които са важни за по-високата производителност, т.е. колко повече пациенти може да обработите с вашия апарат.

Размера на работното петно е особено важно, когато става въпрос за третиране на големи площи, както е например при обезкосмяването. Както добре познатата житейска максима, че “размера има значение” и тук това е в пълна сила. Естествено е, че мечтата на всяка оперираща с апарата козметичка е да има работно петно с размерите на ютия. Да, ама не! Принципно съществуват марки апарати, хвалещи се с големите работни площи, дори ползващи две успоредно разположени в главата на манипулатора флаш лампи. За жалост широките работни петна ползват и големи кварцови призми (по известни като кристали). Проблем е, че тези кристали се охлаждат ефективно от металната им обвивка само в периферията и поради ниската им топлопроводимост сърцевината на работното петно остава неохладено, което автоматично означава, че апарата става болезнен и не може да приложим големи оптични мощности, а от там крайния епилационен ефект намалява. Моят съвет е да се ползват по-дълги и тесни, отколкото доближаващи се до квадрат кристали, което би подобрило топлоотнемането от центъра към периферията.

Честота на повторение на импулсите е другия важен параметър, касаещ продуктивността. Това е нужното време за зараждане на разположената в захранващия блок кондензаторна батерия, за да се произведе нов пореден импулс. Ако се замислим този параметър дори е по-важен от размера на работното петно, защото едно излишно чакане от импулс до импулс, примерно над 3 секунди, би удължило многократно времето на една процедура.

След като сме съобразили всички тези характеристики, ред идва и на цената на апарата. Слава богу, липсата на сложни технологии и скъпоструващи елементи в този тип апарати даде възможност той да стане основен продукт на производство на няколко десетки фирми, търсещи бързо развитие в атрактивна пазарна ниша каквато е нишата на естетичните процедури. За други, вече доказали се в производството на лазерни системи за естетичната медицина фирми, IPL-те станаха допълващ, по-достъпен продукт. В момента се забелязва, че на световният пазар почти няма фирма от лазерния бранш, която да няма разработка на свой IPL апарат или поне манипулатор, който се дава като опция към разкрасителните лазерни системи. Също така се появиха и доста апарати с източен произход с доста сносно качество, но и много такива, които са направо опасни! Дори се наблюдава тенденцията много испански, италиански, израелски или въобще от цяла Европа фирми да си слагат логото върху китайски апарати и те да излизат като европейски. Всичко това доведе до една изключително конкурента среда за качество и цена на апаратите. В резултат на това на пазара наблюдаваме един спад в цените на предлаганите системи и в момента системи, отговарящи на всички гореспоменати характеристики могат да се намерят в ценовия интервал от 10 000- 20 000 евро. За нас остава да се ориентираме в морето от продукти.

В заключение като съвет, за да не се превърнете в поредния шаран, хванат от бруталните рекламни трикове, ще ви кажа, че апарати с разни странни абревиатури и имена, широко рекламирани като нещо супер, супер ново и ефективно “дори за най-русите и сиви косми”, уви, ползват гореспоменатата технология и съвсем не са нещо по-различно. Също така, вкарването на всякакви други екстри, като: RF, вакуум, вибрации в един корпус, правят апаратите подходящи за повече козметични приложения, но не и по-успешни за процедурата фотоепилация!

Моля, харесайте или споделете, ако информацията е представлявала интерес за вас

СПОНСОРИРАНА РЕКЛАМА