fbpx

Трето последно поколение жълт лазер за премахване на съдове и капиляри вече и в България

Отдавна се знае, че опредени лазерни лъчения успешно се справят с видимите васкуларни проблеми по кожата. За по-големите кръвоносни съдове с дебелина до 3-4 мм, които най-често са по краката, се ползват по-проникващи инфрачервени лазери като Nd:YAG. По-малко известно е, че когато имаме фини кръвоносни мрежи, като розацея (купероза), родилни (винени) петна, пресни  стрии, оперативни и други белези с остатъчно червено оцветяване, съдови звезди, фото-увредена кожа включително и  т.н. „червените бузи“ от честа употреба на алкохол се третират с жълти лазерни лъчения. 

Те са така успешни, защото имено в тази спектрална зона се наблюдава силно поглъщане от хемоглобина и осксихемоглобина, които са в основата на химичния състав на кръвта и същевременно слабо поглъщане от меланина в кожата.

Благодарение на развитието на науката Фотоника и в частност лазерните технологии идващи от “Силиконовата долина” /Калифорния – USA/, днес вече имаме трето, последно поколение жълти лазери. Точно следвайки бурното развитие на дисплейните екрани, преминали от архаичните кинескопи, следвани от течните кристали до достигането на последните полупроводникови технологии от типа OLED и QLED. По същия начин и жълтите лазери в дерматологията претърпяват своето развитие и днес голямата новост са жълтите полупроводникови лазери генериращи на 585 нм. Интересен е факта, че ако се върнем назад в годините в развитието на жълтите лазери, нашата страна е била лидер в развитието им с патентования в България лазер с “Пари на меден бромид”.

Понастоящем най-често разпространения в клиниките жълт лазер е импулсния багрилен лазер известен с абревиатурата си PDL (Pulse Dye Laser). Той спада към второто поколение медицински жълти лазери и отнесен във времевата йерархия може да го сравним с технологичното ниво на дисплеите с течни кристали, още повече, че и при него излъчващата активна лазерна среда е течност на база органично багрило. Това второ поколение PDL лазери обаче имат два съществени недостатъка. Първия, от които е терапевтичен и е свързан с факта, че той доставя оптичната си лазерна енергия в импулсен режим, тоест много лазерна мощност за кратко време. Негативните последици са изгаряне на здрава кожна тъкан и по-тежкото – “взривяване” на здрави капиляри поради, което се наблюдава обилно последващо зачервяване в зоната на третиране, наречено пурпура. Накратко казано, третирането на един съд води до нежелани дълго отшумяващи негативни ефекти. Втория голям минус на PDL е свързан с неговата цялостна техническа сложност и по-конкретно с ползваното неустойчиво органично багрило. Следствията са: скъпа и токсична консумативна поддръжка, големите размери и високата му цена за придобиване, което неизменно дава отражение и в цената на терапията към пациента.

При новото, трето поколение полупроводников жълт лазер всички тези проблеми са решени. Размерите са десетократно намалени и той е лесен и удобен за пренасяне, работи без никакъв консуматив и на практика е с неизчерпаем работен ресурс. При него консумацията на електрическа енергия е нищожно малка. Но най-основното предимство е възможността му за перфектен контрол на лазерното лъчение във всякакви режими.  Имено перфектния контрол на жълтото му лазерно лъчение характеризира брилянтните му терапевтични възможности за третиране на съдови проблеми.

Такова лъчение лесно се съчетава с бързи сканиращи устройства, които в рамките на секунди могат да покрият зони до 4 кв.см. с резолюция от 400 микрона. Пълната автоматизация на разпръскване на лъчението позволява то да бъде доставено само върху зоната на съдовия проблем, точно следвайки формата му без да се засяга здрава тъкан, като хомогенността в третирания участък е гарантирана. Контрола на оптичната мощност е толкова прецизен, че лесно може да се регулира софтуерно в диапазони от 0 – 4000 W/cm 2, което дава една мекота и безопасност на терапията.

Наред с успешно решените проблеми на предното поколение, жълтият полупроводноков лазер дава и допълнителни терапевтични приложения като: третиране на активно акне и заличаване на нежелани пигментации като луничките. Добрата новина е, че такъв лазер вече има и в България.

◊ Ако се интересувате от лазер за премахване на васкуларни проблеми , може да получите моята експертна помощ: ТУК

Моля, харесайте или споделете, ако информацията е представлявала интерес за вас.

СПОНСОРИРАНА РЕКЛАМА